Het aangekondigde onweer is gisteravond aangekomen in ons land. Triggerfinger zag zijn optreden op de Lokerse Feesten stilgelegd door het noodweer (zie video hierboven) en in Boortmeerbeek werd een jeugdkamp ontruimd.

Dinsdagavond en -nacht gold code geel: het KMI waarschuwde voor felle onweders met overvloedige neerslag, hagel en vooral ook zware windstoten, en het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen werd geactiveerd.

Na weken van droogte en twee recorddagen met temperaturen boven de 30 graden keken veel mensen uit naar het aangekondigde onweer. De temperatuur daalde na 23.00 uur in geen tijd met vijf tot tien graden en felle rukwinden staken de kop op. Zowel in Oost-Vlaanderen als in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant waren er enorme bliksemontladingen te zien. Noodweer Benelux waarschuwde voor blikseminslagen.

WEST-VLAANDEREN

De vele bliksemschichten veroorzaakten op meerdere plaatsen in West-Vlaanderen inslagen. In Tielt en Waregem zijn twee huizen onbewoonbaar nadat de bliksem insloeg op het dak.

Tielt. Foto: Geoffrey Sabbe

Een ouder koppel uit de Leukemeersenstraat in Tielt wist dinsdag iets voor middernacht niet wat hen overkwam. Ze lagen nog niet lang te slapen toen ze plots een luide knal hoorden en brand roken. Al snel bleek dat de verdieping onder de rook zat. De brandweer werd gewaarschuwd, maar in een mum van tijd stond de volledige zoldering in brand. De rook kwam op alle plaatsen uit het dak. Het huis is onbewoonbaar en de bewoners konden bij familie terecht.

Tielt. Foto: Geoffrey Sabbe

Tielt. Foto: Geoffrey Sabbe

Het onweer heeft ook lelijk huis gehouden in de regio rond Waregem. Zo sloeg de bliksem in op het dak van een woning in de Gareelstraat in Waregem. Dat veroorzaakte een vuurbal die het dak in brand deed vliegen. In het dak zat een groot gat. Op het moment van de inslag was de zoon des huizes op de bovenste verdieping, maar hij bleef ongedeerd. Het huis is wel onbewoonbaar.

De brandweer van de zone Fluvia moest op zeer korte tijd zeven keer uitrukken voor schade na het onweer. In de Heirweg in Sint-Baafs-Vijve werd een woning geraakt door de bliksem, en ook in de Gareelstraat in Waregem ontstond er brand in een huis nadat de bliksem er was ingeslagen. De woning is niet onbewoonbaar verklaard, na de bluswerkzaamheden konden de bewoners het huis weer binnen.

In de Westhoek viel het al bij al goed mee. Daar kreeg de brandweer slechts twee oproepen binnen, telkens voor takken die over de weg verspreid laten. Geen enkele brandweerzone ontving oproepen voor wateroverlast.

ANTWERPEN

Het aangekondigde onweer heeft vannacht ook in de provincie Antwerpen kort maar hevig toegeslagen. Dat zorgde vooral in de Kempen voor problemen. Op de N19 tussen Kasterlee en Geel is de weg versperd door omgewaaide bomen. De problemen op de N19 kunnen zeker nog tot de middag duren. De felle rukwinden zorgden er voor dat ook veel andere wegen bezaaid lagen met afgerukte takken.

In de Boskapelstraat in Lille werd de bivakplaats van de Chiro Balen getroffen. Daar is een tent ingezakt, maar gelukkig waren alle kinderen vooraf tijdig geëvacueerd. De brandweer en leiding hebben daarna uit alle slaaptenten één voor één het materiaal van de kinderen gehaald en overgebracht naar een groot gebouw naast de bivakplaats, waar de kinderen de nacht konden doorbrengen.

Ook in Noorderwijk (Herentals) werd het tentenkamp van een jeugdbeweging getroffen door de rukwinden. Maar ook bij dit jeugdkamp van Chiro Witgoor bleven de kinderen ongedeerd.

In Maneshoeve in Geel-Winkelomheide waaide een boom uit een bos op een woning. De boom bleef met zijn takken bovenop het dak rusten en de brandweer moest de kruin ter plekke verzagen. Het dak liep daarbij schade op.

Mechelen

In het arrondissement Mechelen waren er op verschillende plaatsen meldingen van omgewaaide bomen. Vooral in de streek rond Heist-op-den-Berg, Putte, Lier en Bonheiden had de brandweer de handen vol.

In Mechelen was onder meer de Leuvensesteenweg een tijdlang versperd door een omgewaaide boom. Ook in de Heibergstraat in Itegem knakte een boom af. Aan Lichten in Booischot kwam een boom op een stal terecht.

Aan de Maasfortbaan in Lier begaf een boom het en beschadigde twee auto’s. Aan de Mechelbaan in Putte begaf een stelling het door de hevige wind. Alles samen moest hulpverleningszone Rivierenland de voorbije nacht enkele tientallen keren tussenkomen voor meldingen van stormschade.

 

OOST-VLAANDEREN

Op de Lokerse Feesten moest het optreden van Triggerfinger rond 23.45 uur stilgelegd worden door het onweer. De band was toe aan het derde nummer van de set, maar de geluidsinstallatie begaf het door het insijpelende water. De festivalgangers probeerden te schuilen voor de stortvloed, in een mum van tijd liep het plein leeg, behalve enkele honderden festivalgangers die toch volhielden (zie video bovenaan).

 

'Dames en heren, wij zouden heel graag nog spelen', zei frontman Ruben Block nog. 'Het klonk zo goed, niet normaal.' Zodra de regen geminderd was, draaiden Block en drummer Mario Goossens nog wat plaatjes met twee laptops en Spotify. 'Een bescheiden publiek van ongeveer 500 à 600 mensen is nog aan het dansen', aldus een reporter ter plaatse. Hits als Seven Nation Army deden Lokeren de regen vergeten.

VLAAMS-BRABANT EN BRUSSEL

De Brusselse brandweer kreeg tussen 23.30 uur en 02.00 uur een 600-tal oproepen, waaruit een 90-tal dringende interventies gedistilleerd werden. Het ging voornamelijk om afgewaaide takken en bomen maar op een tiental plaatsen in de hoofdstad zette de overvloedige regen straten gedeeltelijk onder water. Ook vier tunnels liepen onder water.

In Leuven kreeg de brandweer een 50-tal oproepen, voornamelijk voor takken en bomen die op de openbare weg waren terechtgekomen. In Boortmeerbeek moesten de hulpdiensten ook tussenkomen om een kamp van een jeugdbeweging te ontruimen. De tenten waar de jongeren in sliepen, waren door de hevige windstoten losgerukt.

In Heverlee liepen een vijftal woningen onder water door de regen. In de straat zijn rioleringswerken bezig en de pomp die het water moest wegpompen, werkte om een onduidelijke reden niet naar behoren.

De Tiense brandweer kreeg vooral te kampen met automatische brandalarmen die door het onweer onterecht afgingen. In één geval, in de Steenbergestraat in Glabbeek, veroorzaakte de bliksem wel een woningbrand. Het dak en de bovenverdieping van de getroffen woning werden vernield door het vuur maar de bewoners bleven ongedeerd.

Ook in de Tervurense deelgemeente Duisburg zorgde de bliksem voor een uitslaande woningbrand, in de Zuerbergstraat. De brandweer van Overijse was snel ter plaatse maar kon niet verhinderen dat de woning zwaar beschadigd raakte en minstens tijdelijk onbewoonbaar is. Nog in Duisburg waaide een feesttent weg die opgesteld was voor de Duisburgse feesten.

Bekijk hieronder enkele beelden van het onweer:

Gent. Foto: Karel van Hoey

Gent. Foto: Karel van Hoey