Dylan Teuns steekt zijn hand uit naar ritzege en geel in Polen, maar Kwiatkowski is net te sterk
Foto: EPA-EFE

Dylan Teuns heeft ei zo na de vierde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. Op de slotklim pakte onze langenoot van BMC uit met een snedige versnelling. Teuns pakte een paar lengten, maar werd in de laatste 100 meter alsnog voorbijgesneld door Michal Kwistakowski. Die is meteen ook de nieuwe leider.

In de vierde etappe, over een heuvelachtig parcours en met finish op een ‘kleine muur’ besloten al vroeg in de wedstrijd drie renners weg te springen uit het peloton: Jan Tratnik (CCC), Marek Rutkiewicz (Wibatech) en onze landgenoot Bert Van Lerberghe (Cofidis). Van Lerberghe zou het evenwel niet lang uitzingen vooraan, op de eerste gecategoriseerde helling, moest hij zijn metgezellen laten rijden en waaide hij terug in het peloton dat de vluchters nooit meer dan 6:20 bonus gunde.

De finish, op de beruchte Muur van Szcyrk, 1 km aan 11 procent gemiddeld, met uitschieters tot 17 procent, was immers voer voor enkele punchers en dus controleerde het peloton, met Sky en BMC, het pak. Het was Tratnik die het vooraan het langst zou uitzingen en nog het gezelschap zou krijgen van Georg Preidler (Groupama-FDJ), Ivan Rovny (Gazprom), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) en Jorge Arcas (Movistar).

Maar ook hun poging zou stranden, op 11,5 km van het eind, waarna een sterk uitgedund peloton richting finish reed. Op die slothelling was het Richard Carapaz, vierde in de eindstand van de jongste Giro, die al vroeg op de trappers ging staan. Te vroeg, want hij viel stil en zou overvleugeld worden door de favorieten waarna Teuns in de laatste 250 meter toesloeg. Even leek de BMC-Belg het te gaan halen, maar Kwiatkowski remonteerde hem alsnog en boekte zo een dubbelslag. Hij telt nu acht seconden voorsprong op Dylan Teuns in het klassement en tien tellen op Bennett.

De Ronde van Polen eindigt vrijdag.

- Uitslag -

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) de 178.7km in 4u25:46 (gem. 40.34366km/u)

2. Dylan Teuns (Bel/BMC) op 0:03

3. George Bennett (NZe/TLJ) 0:03

4. Sergey Chernetsky (Rus/AST) 0:03

5. Daniel Moreno (Spa/EFD) 0:03

- Stand -

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) de 607.4km in 13u51:22 (gem. 43.836254km/u)

2. Dylan Teuns (Bel/BMC) op 0:08

3. George Bennett (NZe/TLJ) 0:10

4. Sergey Chernetsky (Rus/AST) 0:14

5. Thibaut Pinot (Fra/GFC) 0:14