Turkije moet 20 procent rente betalen op leningen
De Turkse lira verliest in sneltempo aan waarde Foto: REUTERS

Het gaat alsmaar slechter met de financiële gezondheid van Turkije. De Turkse langetermijnrente stijgt vandaag tot boven 20 procent, het hoogste niveau ooit voor het land. Het wordt daardoor voor de overheid erg duur om geld te lenen om nog investeringen te doen.

Ter vergelijking: voor de Belgische overheid schommelt de langetermijnrente voor obligaties op 10 jaar rond de 0,8 procent. Zelfs op Griekse obligaties bedraagt de rente momenteel maar 4 procent en op het hoogtepunt van de eurocrisis was er enkele maanden een piek van bijna 40 procent.

Analisten vrezen dan ook dat er noodmaatregelen zullen nodig zijn, zoals een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of een controle op kapitaal. Vanuit de regering of de centrale bank bleef het dinsdagnamiddag nog stil.

De koers van de lira zakte dinsdag nog maar eens een halve procent, tot 5,3548 lira voor één dollar. Maandag verloor de Turkse munt bijna 7 procent in waarde, sinds begin dit jaar gaat het om zowat 30 procent. Door de koersdaling van de lira piekt ook de inflatie. De prijzen van consumptiegoederen lagen vorige maand al zowat 15 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De forse koersdaling is ook slecht nieuws voor de Turkse bedrijven, die geleend hebben in buitenlandse valuta. Hun terugbetalingscapaciteit wordt nu sterk op de proef gesteld. Volgens het persbureau Bloomberg, dat zich baseert op gegevens van de nationale bank, heeft de Turkse bedrijfswereld voor 337 miljard dollar aan buitenlandse leningen uitstaan.

Sancties

De financiële markten zijn nerveus over Turkije door de toenemende spanningen tussen Ankara en Washington. De Verenigde Staten vaardigden vorige week nieuwe sancties uit tegen Turkije, wegens de arrestatie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson uit 2016. Die zit sindsdien in een Turkse cel op beschuldiging van ‘terrorisme’ en ‘spionage’.

Afgelopen weekend riposteerde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan door de bezittingen te bevriezen van de Amerikaanse ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken. Erdogan meent dat zijn land het slachtoffer is van ‘een handelsoorlog’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig