RECEPT. Berrybarb pavlova
Foto: rr
Het favoriete zomerrecept met fruit van Charlotte Moens, een waterijsjes-pionier die enkele jaren geleden haar hardnekkige ijsverslaving als excuus gebruikte om samen met Olivier Van den Broeck het icepop-bedrijfje Moon Pops op poten te zetten.

‘Alles aan deze pavlova maakt mij blij. De herinnering aan mijn Australische escapade die verantwoordelijk was voor mijn pavlova-verslaving, de contrasterende texturen, de volle en scherpe smaken, en het feit dat je een hele pavlova baas kunt onder het mom van je dagelijkse portie fruit.’

INGREDIËNTEN:

Voor de meringue:
4 eiwitten, op kamertemperatuur en het best niet ultravers
200 g fijne kristalsuiker
1 tl wittewijnazijn

Voor de rabarberlinten:
100 g rabarber
450 ml water
225 g suiker
1 tl kardemompoeder

Voor de afwerking:
300 ml koude slagroom
1 tl poedersuiker
500 g verse bessen (bosbes, framboos, aardbei of een combinatie)
1 partje limoen

BEREIDING:

1. Voor de meringue: verwarm de oven voor tot 115 °C. Klop de eiwitten met een mixer, voeg de suiker langzaam toe wanneer er zich pieken beginnen vormen. Stop met kloppen wanneer de pieken erg stevig en glanzend zijn en de suiker volledig opgelost is. Meng er tot slot voorzichtig de wijnazijn onder.

2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hierop het eiwitmengsel in een ronde vorm van ongeveer 5 centimeter hoog. Zet 1u45 in de oven. Weersta de drang om de oven te openen. Zet na de baktijd de oven op een kier en laat de meringue minstens 2 uur afkoelen.

3. Voor de rabarberlinten: snijd met een dunschiller linten van de rabarber. Breng het water en de kardemom aan de kook en voeg de suiker toe. Pocheer de linten 2 minuten in het suikerwater. Giet af en laat afkoelen op keukenpapier.

4. De afwerking: doe de poedersuiker bij de room en klop stijf. Besmeer de bovenkant van de meringue met slagroom, zo kun je ook breuken in de meringue toedekken. Verdeel hierover de bessen en rabarberlinten. Dat mag er lekker wild en overdadig uitzien. Knijp tot slot enkele druppels limoensap uit over de vruchten.

Tip: ‘Een meringue-basis bewaart wonderlijk goed in een gesloten doos in de diepvriezer. De pavlova is even lekker wanneer je de topping vervangt door een paar bananen, sappige perziken of gelijk welke andere zomervrucht.’