Eén verdachte van extreem geval van gaybashing in Gent blijft aangehouden, andere vrij onder strenge voorwaarden
Foto: rr
De politie heeft dinsdagvoormiddag twee verdachten opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor een extreem geval van gaybashing in Gent. De man blijft aangehouden, de vrouw kwam vrij onder strenge voorwaarden.

De man riskeert een celstraf van 2 jaar voor slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Indien het homofobe karakter van de feiten wordt bevestigd, verdubbelt die maximumstraf. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. 

Twee mannen, een 59-jarige Belg en een 46-jarige Italiaan werden maandag in elkaar geslagen door buurtbewoners. Ze waren er erg aan toe en moesten afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

De twee verdachten die verantwoordelijk zouden zijn voor de vechtpartij, werden maandag al geïdentificeerd op basis van getuigenissen van de slachtoffers. De verdachten zijn een 23-jarige Bulgaar en een 21-jarige Kroatische vrouw. De politie kon hen dinsdag arresteren, in de namiddag zijn ze voorgeleid voor verhoor, bevestigt het parket in een persbericht. De twee verdachten, een 23-jarige man met de Bulgaarse nationaliteit en een 21-jarige vrouw met de Kroatische nationaliteit, zijn buren van het homokoppel.

Homohaat

Mogelijk is de aanval ingegeven door homohaat, een verzwarende omstandigheid. De politie had het maandag al over een ‘duidelijk geval van gaybashing’. In het persbericht van dinsdag meldt de politie alleen 'opzettelijke slagen en verwondingen', maar de precieze aanleiding en omstandigheden zijn nog onduidelijk, klinkt het. 

Het is overigens niet de eerste keer dat het homokoppel belaagd werd. Het tweetal wordt al maandenlang getreiterd door buren die hun geaardheid niet aanvaarden. Anderhalve maand geleden kreeg een van hen zelfs klappen, en moest hij dagenlang met een blauw oog naar het werk.

Unia

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia zal alvast contact opnemen met de twee slachtoffers. ‘Het lijkt alsof de stijgende aanvaarding van homoseksualiteit in het publieke debat bij sommigen gepaard gaat met een zekere verharding van homofobie’, zegt woordvoerder Michaël Francois. De slachtoffers krijgen van Unia steun en begeleiding.

Ook vanuit het Gentse stadsbestuur komt een strenge veroordeling van de feiten. ‘De politie neemt deze zaak zeer ernstig’, zegt waarnemend burgemeester Martine De Regge (SP.A). ‘Het toont dat beleid op het vlak van aanvaarding van holebi’s nodig blijft.’