Rel tussen Riyad en Ottawa laait op
Saudia schrapt alle vluchten van en naar Toronto Foto: rr

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland zegt ‘diep bezorgd’ te zijn over de uitwijzing van de Canadese ambassadeur in Saudi-Arabië. Intussen schrapt luchtvaartmaatschappij Saudia alle vluchten van en naar Toronto.

De regering in Riyad nam de beslissing tot uitwijzing uit ongenoegen met het standpunt van Canada na de arrestatie van de vrouwenrechtenactiviste Samar Badawi, de zus van de al gevangengenomen activist en schrijver Raif Badawi, in het koninkrijk. ‘Canada steunt in deze moeilijke tijden de familie Badawi en we blijven ijveren voor de vrijlating van zowel Raif als Samar Badawi’, klonk het maandag.

‘Canada zal altijd opkomen voor de bescherming van de mensenrechten, waaronder vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting eender waar in de wereld’, reageert Freeland op de uitwijzing, waarover ze ‘diep bezorgd’ is. ‘We zullen er nooit aan twijfelen die waarden uit te dragen en we geloven dat deze dialoog cruciaal is voor de internationale diplomatie.’

Vluchten geschrapt

Intussen heeft de door de staat gecontroleerde luchtvaartmaatschappij Saudia beslist om vanaf volgende week alle vluchten van en naar Toronto te schrappen. Dat heeft het bedrijf maandagavond aangekondigd.