‘Inwoners Blankenberge moeten tot 10 keer langer wachten op mug’
Foto: idh

Het ziekenhuis van Blankenberge beschikt sinds eind maart niet meer over een gespecialiseerde spoeddienst. Daardoor zijn inwoners nu tot tien keer langer onderweg als ze door een mug-dienst geholpen moeten worden, klaagt de directie van het ziekenhuis. Burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD) wijst beschuldigend naar zijn partijgenote Maggie De Block, minister van Volksgezondheid.

Op 29 maart werd de erkenning van de spoedgevallendienst Blankenberge aangepast van een gespecialiseerde spoed naar een eerste opvang spoed. Het AZ Zeno had namelijk als enige in Vlaanderen twee erkende mug-eenheden, maar die in Blankenberge is geschrapt, ten voordele van de vestiging in Knokke.

Patiënten moeten nu naar Oostende, Brugge of Knokke gebracht worden. Op 133 interventies vielen drie slachtoffers. ‘Onze ambulances zijn taxi’s geworden’, klaagt Frank Lescrauwaet, algemeen directeur bij ziekenhuis AZ Zeno. Hij wijst erop bij de zogenaamde pit-ambulances een verpleegkundige meerijdt. Zonder die maatregel zouden er volgens hem nog meer slachtoffers gevallen zijn. ‘We hebben altijd gezegd dat er doden zouden vallen’

Nog erger is het volgens hem voor de minder ernstige oproepen bij de 100-centrale. 93 procent van die mensen zouden perfect kunnen geholpen worden in Blankenberge maar ook zij moesten vervoerd worden naar ziekenhuizen verderop. ‘Sommige ambulances moeten soms anderhalf uur rijden, terwijl ze na tien tot twaalf minuten al terug bij ons zouden kunnen zijn.’ Lescrauwaet spreekt dan ook van een ‘ronduit ridicuul’ systeem.

’Appendix van België

Burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD) treedt Lescrauwaet bij. ‘Dit is niet werkbaar op lange termijn. Brussel heeft geen besef hoe onze kust functioneert. We worden behandeld als de appendix van België’, aldus de burgemeester. Hij wijst erop dat door het toerisme er vaak tot 100.000 mensen in de gemeente verblijven. ‘Dus het aantal incidenten verveelvoudigt vaak, en ook die mensen moeten rondgevoerd worden.’

‘Ik wil mijn nek uitsteken’, aldus De Clerck. ‘Of het nu om een minister van binnen de partij gaat af niet. Het gaat mij om de Blankenbergenaar en iedereen die hier komt. Blijkbaar geldt vriendjespolitiek minder dan wat sommigen vaak laten uitschijnen’, repliceert de burgemeester.

‘Tijd genoeg gehad’

Oppositiepartijen SP.A en CD&V laken de houding van de burgemeester en het stadsbestuur. Volgens Jurgen Content (SP.A) heeft het bestuur tijd genoeg gehad om orde op zaken te stellen. ‘De Open VLD koos echter om niks te doen en staat nu 7 jaar later moord en brand te tieren en de schuld richting federale regering en hun eigen Open VLD-minister te schuiven. Ongezien kiezersbedrog noem ik dat. Ik ben benieuwd naar de uitleg van Maggie De Block zelf, of zal zij meedoen in het spel om zo de burgemeester op deze perverse manier in de pers te houden’, aldus Content.

‘Telkens in de pers komen met aanvallen op zijn eigen Open VLD-minister, en dan moeten rekenen op een uitzondering vanwege diezelfde minister. Het lijkt ons geen goeie manier om een oplossing te kunnen vinden’, sluit ook Sandy Buysschaert van CD&V Blankenberge zich daarbij aan.

Zelf melden

Voor wie zich zelf aanmeldt bij het spoed in Blankenberge is er geen probleem. Er is namelijk geen afbouw van spoeddienst, ook niet na de omschakeling naar eerste opvang spoed.