Recordaantal kinderen verloren aan zee: wat kan je doen?
Noordzee Foto: Jimmy Kets

Vorige maand liepen 1.100 kinderen verloren aan de kust. Dat is een record, meldt de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen. Wat kan je doen om je kind veilig te laten spelen op het strand?

Veel toeristen zoeken verkoeling aan de kust door de hete temperaturen. Daardoor liepen enorm veel kinderen verloren. In de maand juli alleen raakten meer kinderen hun begeleider kwijt dan in de hele zomer van 2017. Hoe kan je dit vermijden? ‘Blijf zo veel mogelijk zelf bij je kind’, raadt Tom Cocle, hoofdredder van stad Blankenberge aan. ‘Wanneer een kind vanop de waterkant de kustlijn bekijkt, ziet het enkel een kakofonie van kleuren en raakt het gemakkelijk gedesoriënteerd.’

En wat als je kind toch verloren liep? Cocle geeft volgende tips mee:

- Waarschuw zo snel mogelijk een redder, een geef de juiste tijdsaanduiding mee. Geef enkel informatie waarover je 100 procent zeker bent. ‘Mensen in paniek vergeten details. Als je niet zeker bent over de kleur van kleren bijvoorbeeld, geef je die informatie beter niet’, waarschuwt Cocle.

- Neem een foto van je kind in zwemoutfit. Zo kunnen redders gericht zoeken naar het juiste kind. Mits toestemming van de ouders kan de foto ook gedeeld worden met andere redders, en de zoektocht versneld worden.

- Zwem enkel in bewaakte zones, want enkel daar kunnen redders helpen zoeken

-Gebruik een anti-verdwaal armbandje. Deze zijn gratis te verkrijgen bij alle reddersposten en toeristische diensten. Noteer een werkend telefoonnummer en de naam van het kind op het bandje. ‘En hou dan zeker de gsm bij de hand’, zegt Cocle.

- In 95 procent van de gevallen lopen kinderen met de wind mee, als een natuurlijk reflex. ‘Maar het kan ook zijn dat je kind afdwaalt naar een douche of speelplein’, aldus Cocle.

In Oostende en Blankenberge liepen het meeste kinderen verloren, respectievelijk bijna 300 en ruim 250. De Haan en De Panne volgen met ongeveer 110 verdwaalde kinderen. In Bredene en Zeebrugge liepen maar een tiental kinderen verloren.

Nog de hele maand augustus worden alle posten bemand, goed voor 34 kilometer beschermde zones. Zwemmen is enkel daar toegelaten.

Grote incidenten

Grote incidenten zijn nog niet voorgevallen, de meeste kinderen raakten binnen de tien minuten terug bij hun ouder(s) of begeleider. Dat is mede te danken aan de gratis polsbandjes. ‘Het is fijn om te zien dat ouders en begeleiders van kinderen hun verantwoordelijkheid opnemen’, zegt Johnny Devey, voorzitter van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV).

IKWV meldt wel dat er een aantal grote interventies waren, vooral door mensen die te diep in zee gingen en zich lieten verrassen door de sterke, en vaak koude, stromingen. Ook mensen met hartklachten of gezondheidsproblemen passeerden vaker bij een reddingspost. Exacte cijfers over het aantal interventies zijn er nog niet.