Standard, Gent en Genk kennen potentiële Europese tegenstanders: Buffalo’s loten leuke affiche
Foto: EPA

Vanaf 12u00 vond in het Zwitserse Nyon de loting plaats voor de play-offs (de laatste voorronde) van de Champions League en Europa League. Standard, AA Gent en Racing Genk gingen daarbij in de trommel en kennen hun potentiële tegenstanders als ze de derde voorronde overleven.

Standard

De Rouches staan voor een zware opdracht in de Champions League. Ze moeten over twee wedstrijden het sterke Ajax zien te verslaan. Mocht dat de troepen van Michel Preud’homme toch lukken, dan wacht een confrontatie met Slavia Praag of Dinamo Kiëv in de play-offs. Daarvoor was geen loting nodig. De heenwedstrijd staat op 21/22 augustus gepland, de return volgt op 28/29 augustus. Als de Rouches verliezen, worden ze opgevist in de poules van de Europa League.

Waarom stond die ‘loting’ al vast? Dinamo Kiev en Benfica zijn reekshoofd in de competitieroute (voor niet-kampioenen). Als deze clubs worden uitgeschakeld, nemen tegenstanders Slavia Praag en Fenerbahçe die status over. Oekraïense en Russische teams mogen van de UEFA bovendien niet tegen elkaar uitkomen, dus een treffen tussen Dinamo Kiev en Spartak Moskou (dat tegen PAOK Saloniki speelt) zit er niet in. Daardoor was het zeker dat Standard of Ajax tegen Dinamo of Slavia speelt.

AA Gent

De Buffalo’s moeten in de derde voorronde voorbij het Poolse Jagiellonia Bialystok. Gent is een van de reekshoofden en ontliep daardoor kleppers als Sevilla en Besiktas. Bij de mogelijke tegenstanders zat Bordeaux, de nieuwe ploeg van Samuel Kalu, en de Franse club kwam ook uit de trommel. Tenzij Girondins verliest van Marioepol uit Oekraïne.

Racing Genk

De Limburgers lieten in hun tweede voorronde weinig heel van het Luxemburgse Fola Esch, dat over twee wedstrijden met 9-1 werd uitgeschakeld. Nu wacht een clash met het Poolse Lech Poznan. Ook Genk was reekshoofd in zijn groep maar kon in eventuele play-offwedstrijden tegenstanders als Basaksehir, RB Leipzig en het Burnley van Steven Defour loten. Uiteindelijk viel de loting mee want Genk mag zich bij winst tegen Poznan opmaken voor Spartak Subatica of Bröndby.

De heenwedstrijden worden gespeeld op 23 augustus, de terugwedstrijden op 30 augustus 2018. Anderlecht is rechtstreeks geplaatst voor de poulefase van de Europa League.