Doden na Tomorrowland ‘niet alleen door drugs’
Foto: DBA
Het parket van Antwerpen bevestigt dat twee vrouwen overleden zijn na een bezoek aan het dancefestival Tomorrowland in Boom. Maar de drugs in hun bloed zouden niet de directe verklaring voor hun dood zijn.

Tijdens het eerste weekend van het muziekfestival Tomorrowland werd een jonge vrouw afgevoerd naar het Universitair ziekenhuis van Antwerpen. Ze overleed daar een week later. Tijdens het tweede weekend werd een andere vrouw weggebracht. Ook zij overleed enkele dagen later.

Het parket van Antwerpen bevestigt de overlijdens. De vrouwen hebben respectievelijk de Tsjechische en Indiase nationaliteit. Maar in tegenstelling tot de berichtgeving van de VRT zou het niet gaan om 'drugsgerelateerde overlijdens'.

Voor de duidelijkheid: de vrouwen hadden sporen van drugs in hun bloed. Maar het parket spreekt alleen van een 'drugsgerelateerd overlijden' als er een rechtstreekse link is tussen de (overdosis) drugs en het overlijden. Dat is hier niet het geval. De dood van de vrouwen is het gevolg van 'een combinatie van factoren', zegt het parket. De drugs zijn wellicht één van die factoren, samen met onder meer dehydratatie door de hitte.

Het parket communiceert in de voorwaardelijke wijs, want er loopt nog een onderzoek naar de precieze omstandigheden van de overlijdens.