Orka draagt gestorven jong dagenlang boven water
Foto: AP

Een orka weigert al bijna twee weken afscheid te nemen van haar gestorven jong. Het tafereel toont aan hoe complex hun emoties zijn, zeggen experts.

Tahlequah, een 20-jarige orka die ook gekend is als J35, gaf op 24 juli het leven aan een kalfje. Maar de pasgeboren orka stierf al na dertig minuten. Sindsdien houdt de moeder haar jong boven water. Ook de andere orka’s uit de kudde springen bij.

‘We staan nog elke keer versteld van de emoties en het gedrag van orka’s’, vertelt Jan Haelters, wetenschappelijk medewerker van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. ‘Orka’s zijn zulke intelligente dieren en we weten nog zo weinig over hen. Maar we weten dat ze emoties hebben, net als bultruggen trouwens, die zeeleeuwen beschermen tegen orka’s, al weten we niet waarom ze dat doen.’

Dat J35 nu al zo lang rouwt, dat vindt Haelters niet zo uitzonderlijk, zelfs al is het de langste rouwperiode ooit vastgesteld. ‘Dat is absoluut niet uniek, ze hebben dat nu kunnen vaststellen omdat er meer en betere studies gevoerd worden over orka’s. Dat het nog nooit eerder is vastgesteld betekent dus niet dat ze nog nooit eerder zo lang gerouwd hebben.’

Sinds 2015 kenden de groep van J35 geen enkele succesvolle geboorte meer. Experts vrezen dat de orka door haar grote inspanningen de rouwperiode niet zal overleven. Vooral het gebrek aan voedsel is een probleem bij deze groep.