Herlings is ook in Lommel onaantastbaar, landgenoten stellen teleur
Foto: BELGA

De Nederlander Jeffrey Herlings (KTM) heeft zondag in Lommel de Grote Prijs motorcross van België aan zijn palmares toegevoegd. De WK-leider hield in de vijftiende manche van het wereldkampioenschap MXGP de Italiaan Antonia Cairoli (KTM) en de Brit Max Anstie (Husqvarna) achter zich.

Op het zanderige circuit van Lommel toonde Herlings zich de beste in beide reeksen. Telkens eindigde wereldkampioen Cairoli op de tweede plaats. Anstie werd twee keer vierde en mocht zo het WK-podium bestijgen in de koningsklasse.

De Belgen konden de steun van het thuispubliek niet omzetten in goede resultaten. Jérémy Van Horebeek (achtste en negende) was de beste Belg op plek 8 in de eindstand. Clément Desalle (tiende en negende) stond een positie lager. Kevin Strijbos tekende vor de vijftiende plaats. Julien Lieber werd achttiende, Jeffrey Dewuld negentiende.

Herlings brak medio juni bij een val tijdens een training zijn rechtersleutelbeen. Daardoor miste de Nederlander de GP van Lombardije. Hij won dit seizoen al twaalf GP’s. In de WK-stand telt hij nu 683 punten, 36 punten meer dan Cairoli. Desalle is derde met 503 punten. Van Horebeek (337) is negende, Lieber (198) veertiende, Strijbos (177) vijftiende.

Ook in de MX2 reed de WK-leider de concurrentie aan flarden. De Spanjaard Jorge Prado (KTM) won beide manches en eindigde zo voor de Amerikaan Thomas Covington (Husqvarna) en de Deen Thomas Kjer Olsen (Husqvarna). Zandrijder Jago Geerts (Yamaha), die het Prado in de tweede manche nog best lastig maakte, viel net naast het podium. Brent Van doninck (Husqvarna) vervolledigde de top 10. Prado (645 ptn) vergroot in de WK-stand zijn voorsprong op Pauls Jonass (617), die in Lommel pas vijfde werd. De achttienjarige Geerts (346) is zevende, Van doninck (151) zestiende.

De volgende WK-manche vindt op 18 augustus plaats in het Zwitserse Frauenfeld.