Feministen binden strijd aan met ‘seksistische postkaarten’

Franse feministen vragen dat postkaarten waar halfnaakte vrouwen opstaan verdwijnen.

U kent ze vast wel: de postkaarten waar halfnaakte of naakte vrouwen opstaan, vaak met een grappig bedoelde insteek.

De Franse vrouwenrechtengroep Femmes Solidaires vindt ze seksistisch en vraagt dat de productie ervan wordt stopgezet. Zulke ‘seksistische en soms pornografische beelden’ versterken volgens de organisatie ‘het stereotype van de vrouw als object, consumeerbaar en wegwerpbaar onder het mom van ontspanning en vermaak’.

Volgens Sabine Salmon, de voorzitter van de feministische vereniging, zijn zulke voorstellingen het begin van een mentaliteit die tot aanrandingen kunnen leiden.

De vereniging post nu dagelijks op sociale media een postkaart met als doel de ernst en de schaal van het fenomeen duidelijk te maken. Ze zijn overal verkrijgbaar en beschikbaar voor iedereen, klinkt het, ongeacht de leeftijd. Zolang ze geen reactie van de politiek krijgen, houden ze hun campagne vol.

Op sociale media wordt duchtig gediscussieerd tussen voor- en tegenstanders van de campagne. De eerste groep noemt de postkaarten niet meer van deze tijd, terwijl de anderen een verbod als een inbreuk op de vrijheid beschouwen.