‘Kans is groot dat er een Brexit zonder akkoord komt’
Minister van Handel Liam Fox. Foto: AP

De kans is groot dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt zonder akkoord over de Brexit tussen Londen en Brussel. Dat zegt de Brits minister van Handel, Liam Fox, in The Sunday Times.

De Brexitonderhandelingen zouden tegen eind oktober moeten leiden tot een scheidingsakkoord en tegen 29 maart 2019 moet de Brexit een feit zijn. Er is echter nog altijd onenigheid over de nieuwe handelsrelaties en de grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland.

De Britse minister kreeg zondag een vraag over de kans dat het VK uit de EU stapt zonder een akkoord te bereiken over de Brexit. Fox schat die kans op 60 procent. ‘Ik denk dat de onverzettelijkheid van de Europese Commissie ons naar de uitgang leidt zonder akkoord’, aldus Fox in een gesprek met The Sunday Times. Hij verwijt Brussel dat het zich verschuilt achter ‘theologische obsessies’, eerder dan zich zorgen te maken over ‘het economisch welzijn van de Europeanen’.

Lobbyweek

De uitspraak van Fox komt na een week waarin zijn collega Jeremy Hunt, minister van Buitenlandse Zaken, ook al waarschuwde voor een ‘vuile scheiding’. En premier Theresa May lobbyde bij de Franse president Emmanuel Macron.

Die laatste herhaalde dat er enkel wordt onderhandeld met Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie.

En Barnier houdt het been nog steeds stijf: een aantal voorstellen uit de white paper van de Britse regering dreigen de EU te ondermijnen en zijn dus onaanvaardbaar, zei hij in een opinieartikel dat deze week verscheen in een aantal kranten in de EU.

‘Het Verenigd Koninkrijk wil het vrij verkeer van goederen met de EU behouden, maar niet het vrij verkeer van diensten en personen. Het wil zo opnieuw de soevereiniteit en de controle over zijn eigen wetten krijgen, wat we respecteren. Maar het kan niet vragen dat de EU dan de controle over haar grenzen en wetten opgeeft.’