De aardbeving die zondag het Indonesische eiland Lombok trof, heeft het leven gekost aan minstens 91 mensen. 1.200 toeristen, Indonesiërs en buitenlanders, worden geëvacueerd van kleine, naburige Indonesische eilanden.

De aardbeving vond plaats 27 kilometer ten noordoosten van het eiland, op een diepte van 15 kilometer. Volgens het US Geological Survey had ze een kracht van 7.0 op de schaal van Richter.

‘Iedereen liep onmiddellijk naar buiten’, zegt een getuige. ‘Iedereen was in paniek.’

De meeste slachtoffers vielen in het district Noord-Lombok, zegt Muhammad Rum, het hoofd van het lokale agentschap voor rampenbestrijding. Ook in Mataram, de grootste stad op het eiland, vielen er doden.

De schok werd ook gevoeld op het naburige eiland Bali en op het oostelijk gedeelte van de provincie Oost-Java.

Evacuaties

Zo’n 1.200 toeristen, Indonesiërs en buitenlanders, worden geëvacueerd van de kleine Gili-eilanden voor de kust van het grotere eiland. De hotels op de tropische eilandjes raakten beschadigd door de aardbeving. Veel toeristen vroegen zelf om te vertrekken naar Lombok om daar het vliegtuig te nemen. Op de eilandjes is een Indonesische toerist omgekomen en verschillende mensen liepen breuken op.

‘We kunnen hen niet allemaal evacueren omdat we te weinig boten hebben’, aldus Muhammadi Faozal, directeur van het plaatselijk toerismebureau. ‘Het is begrijpelijk dat ze willen vertrekken’.

Vorige week

Vorige week zondag was er ook al een krachtige aardbeving op het eiland. Die had een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Toen vielen er zeker zestien doden door vallende brokstukken en raakten ook meer dan 350 mensen gewond. Ook werden 543 wandelaars gered op de vulkaan Rinjani.

Indonesië bevindt zich op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, die bekendstaat om zijn geregelde aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Er zijn ongeveer 130 actieve vulkanen in het land.