Steven Seagal wordt gezant voor Rusland
Poetin en Seagal, twee liefhebbers van vechtsporten. Foto: AFP

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Steven Seagal aangesteld als speciale gezant. Hij moet meehelpen de relaties tussen Rusland en de VS verbeteren, klinkt het.

De nieuwe job van actieheld en vechtsporter Seagal is een publieke functie, maar hij wordt er niet voor betaald. Dat meldt het Russische persagentschap Tass, dat het ministerie citeert. ‘Zijn taak is om de relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten op humanitair vlak te faciliteren. Het gaat onder meer om kunst, cultuur, uitwisselingen enzovoort.’

De Russen vergelijken de job nog met een rol als Goodwill-ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Vriend van Vladimir

Seagal kreeg in 2016 de Russische nationaliteit. Hij is een goede vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Zo woonde hij de inauguratieplechtigheid van Poetin bij in mei van dit jaar.

Volgens Buzzfeed had Poetin in 2013 al aan toenmalig president Barack Obama gevraagd om Seagal aan te stellen als ereconsul.

In interviews nam hij ook al de verdediging op van de Russische president. Over de beschuldigingen van Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zei hij dit aan Piers Morgan op de Britse zender ITV: ‘Dat iemand ook maar denkt dat Vladimir Poetin iets te maken had met het beïnvloeden van de verkiezingen, is idioot. Deze propaganda is in werkelijkheid een afleiding zodat het Amerikaanse volk niet zou zien wat er werkelijk aan het gebeuren is.’