Nicolas Maduro is zaterdagavond ontsnapt aan een mogelijke aanslag. Er klonken een of meerdere ontploffingen. Volgens de Venezolaanse president ging het om een moordcomplot en zijn er verschillende daders opgepakt.

Op beelden van staatszender VTV is te zien hoe de Venezolaanse president een toespraak geeft voor duizenden militairen tijdens een militair defilé in de hoofdstad Caracas. Als plots een explosie weerklinkt, onderbreekt Maduro zijn speech terwijl hij omhoog kijkt. Daarna ontstaat paniek onder de soldaten en de toeschouwers.

Op televisiebeelden zie je de toeschouwers wegvluchten en is er opnieuw een explosie te horen. Het is niet duidelijk of dat een nieuwe ontploffing is dan wel de eerste maar vanuit een ander camerastandpunt. Een getuige spreekt tegenover persagentschap Reuters over twee ontploffingen.

Zeven leden van de Nationale Garde zouden gewond geraakt zijn. Op foto’s is te zien hoe Maduro beschermd wordt door zijn lijfwachten na de knal.

‘Samenzwering van Colombiaanse president’

‘Het was een aanslag tegen de president Nicolás Maduro’, gaf de minister van Communicatie Jorge Rodriguez later te kennen tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden. ‘Een explosieve lading kwam tot ontploffing in de buurt van het presidentiële platform’ en de knal werd gevolgd door andere ontploffingen. De aanslag werd uitgevoerd met drones. Rodríguez benadrukte dat Maduro ‘volkomen ongeschonden’ is.

Enkele uren later wees Maduro zelf in een vurige speech met een beschuldigende vinger naar de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. ‘Ik twijfel er niet aan dat alles wijst op een samenzwering tussen extreemrechts in Venezuela en extreemrechts in Colombia en dat Juan Manuel Santos achter deze aanslag zit’, zei Maduro.

Volgens de Venezolaanse president werden al daders gevat en hebben de autoriteiten een deel van de bewijzen verzameld. ‘De eerste onderzoeken geven aan dat een aantal van de financierders in de Verenigde Staten wonen, in de staat Florida’, aldus Maduro. ‘Ik hoop dat president Donald Trump bereid is om terroristische groeperingen te bestrijden.’

Aanslag of gasexplosie?

Juan Manuel Santos verwierp zaterdagavond al de beschuldigingen. De Colombiaans president heeft niets te maken met de aanslag op zijn Venezolaanse ambtsgenoot. Dat zei een hooggeplaatste bron dicht bij Santos, die anoniem wilde blijven, aan verscheidene journalisten.

‘De beschuldigingen van Maduro zijn ongegrond. De president is gefocust op het doopsel van zijn kleindochter Celeste en is niet bezig met het omverwerpen van buitenlandse regeringen’, aldus nog de bron. Die wilde niet zeggen of Santos, die dinsdag de macht overdraagt aan zijn opvolger Ivan Duque, van plan is om persoonlijk te reageren op de beschuldigingen.

Enkele uren later echter eiste 'Soldades de Franelas' (Soldaten in T-shirts, red.), een weinig bekende rebellengroep, de aanslag op. Patricia Poleo, een journaliste die in de Verenigde Staten woont en een felle tegenstandster is van de socialistische regering in Venezuela, las een communiqué van de rebellengroep voor op haar YouTube-kanaal.

En de onduidelijkheid over de aanslag werd nog groter toen brandweermannen die ter plaatse waren gekomen de officiële versie van de feiten tegenspraken. Drie brandweermannen meldden anoniem aan AP dat de ontploffing eigenlijk een gasexplosie in een appartement in de buurt was. Daarna zouden de veiligheidsdiensten uit voorzorg een drone van de staatstelevisie hebben neergeschoten.