Die Antwoord: En toen stak Ninja zijn broek af
Een archiefbeeld van Rock Werchter 2015, want in Lokeren waren de fotografen niet welkom bij Die Antwoord. Foto: Koen Bauters

‘Even if you don’t love Die Antwoord, you love Die Antwoord’, verzekerde DJ Hi-Tek voor het Zuid-Afrikaanse rave/rapduo op het podium kwam. Dat bleek niet eens gelogen.

Hierboven ziet u geen foto’s van Die Antwoord op de Lokerse Feesten. Dat is omdat Ninja en Yolandi Visser in het Waasland aan hun nieuwe wereldtournee begonnen, en omdat professionele beelden dan nefaster zijn voor het imago dan een eerste rij vol Instagrammers, vermoedelijk. Niet dat er zó gek veel te zien was. De Zuid-Afrikanen speelden op en rond een golfplatenconstructie. Alsof er een sloppenwijk op de bühne verzeild was - maar dan eentje met veel led-verlichting.

De show zou ook wel eens het startschot voor de eindsprint kunnen zijn: Ninja (44) en Visser (34) zinspelen er al langer op dat hun volgende album, 27, hun laatste wordt. Dat zou uitkomen in de vorm van 10 nummers die een soundtrack vormen bij een eigen film, en liefst 27 ‘hidden tracks’. Wie had gehoopt daarvan een voorsmaakje te krijgen in Lokeren, kwam bedrogen uit: de nieuwe nummers bleken wel erg hidden. In plaats daarvan tekende Die Antwoord voor de greatest hits-show die we de voorbije jaren ook al in Pukkelpop en Dour zagen.

Die misten hun effect niet: ‘Banana brain’, ‘Pitbull’ en het onnavolgbare ‘I fink u fweeky’ gooiden de hens erin met snoeiharde technobeats die zelfs op Tomorrowland voor een aantal opgetrokken wenkbrauwen zouden zorgen. Visser snerpte nog steeds alsof ze inderdaad ‘the most psycho chick in the world’ was, en Ninja liet zich graag toezingen dat hij een ‘Ugly boy’ was.

Maar toch lijkt er sleet op de formule te zitten. De talloze kostuumwissels – we zagen Ninja onder andere in een Guantanamo Bay-pak, boksoutfit en in een soort Yeti-jas – haalden het tempo eruit, en op twee crowdsurfpartijen na kunnen we haast van een ‘professioneel afgehandelde show’ spreken. Altijd een beetje zonde voor een groep die een heel plein ‘Fuck your rules’ kan laten schreeuwen.

Werd ook geschreeuwd: ‘we want more’. Ninja moest erom grijnzen en stak enkel zijn broek af. Zo was er toch nog een volle maan in Lokeren.