Winnaars Theater Aan Zee kleuren erg divers
Foto: Radovan Dranga
Op Theater Aan Zee in Oostende werden vanavond de prijzen uitgereikt voor de meest beloftevolle artiesten. De Nederlandse actrice Khadija El Kharraz Alami viel twee keer in de prijzen.

Khadija El Kharraz Alami won zowel de KBC Jongtheaterprijs als de Mu-zee-um jongerenprijs. De jury omschreef haar solo 'Nu ben ik Medea' als een 'sterk coming of age-verhaal, waarbij de actrice een dialoog aangaat tussen haarzelf als jonge Nederlandse met een Marokkaanse achtergrond en het antieke personage Medea.'  

De prijsuitreiking kleurde opvallend divers. De Sabam Jongtheaterschrijfprijs gaat naar Luanda Casella voor haar solo 'Short of lying', een soort TED-talk over de kracht van storytelling. De Poëziedebuutprijs Aan Zee gaat naar Simone Atangana Bekono. De Jongmuziekprijs werd gewonnen door de groep Vito. Acteur Florian Myjer en muziekgroep Denali Wrench winnen residentietijd in cultuurcentrum De Grote Post in Oostende. 

Recordeditie

Het was tien dagen ontzettend druk op Theater Aan Zee. Dat vertaalt zich ook in de cijfers. Met 60.000 verkochte tickets (12% meer dan in 2017) en een zaalbezetting van 90% was dit een recordeditie. Het mooie weer zorgde ook voor extra veel volk in festivalcentrum Café Koer in het Leopoldpark.

Curator Barbara Raes bouwde een programma op rond rituelen, zoals het project 'Zon dag kind', waarbij iedere nacht een kind de zon opzong op de Noordzee . Op de laatste dag van TAZ werd ook het vonnis uitgesproken in de 'Rechtszaak tegen de dood', waarmee het festival opende: het hof van Assisen sprak de dood over de volledige lijn vrij. 

Theatermaker Lucas De Man wordt curator van Theater Aan Zee 2019