Regering-Trump verantwoordelijk voor hereniging minderjarigen en ouders
Foto: AFP

De regering van Trump is zelf verantwoordelijk om de ouders terug te vinden van zo’n 500 minderjarige migranten die werden gescheiden van hun familie als gevolg van het ‘zero tolerance’ beleid. Dat heeft een federale rechter in Californië beslist.

De federale rechter Dana Sabraw vroeg eerder aandacht voor de migrantenkinderen die nog steeds in de VS zijn ondergebracht terwijl hun ouders inmiddels het land zijn uitgezet. In een vonnis zegt Sabraw dat de administratie van Trump verantwoordelijk is voor de hereniging. ‘De realiteit is dat voor elke ouder die niet gelokaliseerd wordt, een kind een wees wordt. En dat is voor 100 procent de verantwoordelijkheid van de administratie van Trump’, aldus Sabraw.

Volgens de federale rechter faalt de regering-Trump. ‘Veel van deze ouders zijn het land uitgezet zonder hun kind. Dat is het gevolg van de uitzettingen door de regering en het onvermogen om hen te herenigen’, benadrukt de rechter.

Wereldwijde storm van protest

President Trump annuleerde op 20 juni zijn ‘zero tolerance’ beleid om families zonder papieren te scheiden. Dat beleid hield in dat illegale migranten werden opgepakt voor verhoor, terwijl hun kinderen zonder ouders in een gesloten centrum terechtkwamen, soms honderden kilometers verwijderd van de plaats waar ze van hun familie werden gescheiden. Uitgelekte details over de praktijken brachten wereldwijd een storm van protest op gang.

Intussen proberen ouders, mensenrechtenorganisaties en advocaten met man en macht de kinderen met hun gezin te herenigen. Een bijzonder moeilijke opgave, want de autoriteiten hielden doorgaans niet bij wie waar werd ondergebracht en doordat vele kinderen geen Engels spreken is ook de identificatie van de minderjarigen geen sinecure, zeggen ze. Sommige kinderen zijn bovendien nog geen jaar oud. Homeland Security spreekt de kritiek tegen en stelt dat er een goed gecoördineerd proces aan de gang is, en dat het de locatie van alle kinderen kent. Er zijn nog altijd een kleine 500 kinderen gescheiden van hun ouders.