Sebastian Vettel na het veroveren van de polepositie in Azerbeidzjan Foto: Ferrari
Tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen vertelt in een gesprek met ‘Speedweek’ dat hij veel overeenkomsten ziet tussen de rijstijlen van Sebastian Vettel en zijn voormalige rivaal Michael Schumacher.

De gevechten om de wereldtitel tussen Mika Hakkinen en Michael Schumacher eind jaren negentig en begin jaren 2000 gingen de geschiedenisboeken in als keihard maar evenzeer met een enorm wederzijds respect. Als er dan een man is die de rijstijl van Schumacher door en door kent is het Hakkinen wel.

Hij laat bij ‘Speedweek’ optekenen dat als hij de rijstijl van Vettel analyseert hij veel overeenkomsten ziet met die van Schumacher. “Ik beschouw de rijstijl van Seb als uniek, maar er zijn zeker en vast overeenkomsten met Michael,” aldus de Fin.

“Michael remde steeds op hetzelfde punt, reed altijd dezelfde lijn, accelereerde heel rustig, alles was heel gecontroleerd. Het is een goede klare, propere en agressieve rijstijl. Zelfs wanneer Seb over de kerbs gaat heeft hij alles onder controle.”

De rijstijl van Lewis Hamilton beschouwt ‘the Flying Finn’ als vergelijkbaar maar extremer in het opzicht dat de Brit vaker de risico’s opzoekt dan Vettel.

“Lewis probeert altijd wat extremer te rijden. Heel controlerend maar hij zoekt meer de limieten op met zijn bolide en hij schuwt de risico’s niet. Maar het is niet roekeloos, hij neemt altijd goed doordachte beslissingen.”

“Als hij niet van de baan gaat is het resultaat van zijn inspanningen altijd een super rondje. Dat is een risico dat je niet altijd kan nemen want anders zal je onvermijdelijk eens spinnen.”

Hakkinen geeft ook nog mee dat hij geniet van de onvoorspelbaarheid van het huidige F1-seizoen en van het feit dat de jonge rijders steeds vaker een hoofdrol opeisen.

“Voor het eerst sinds lang is de F1 nog eens spannend,” aldus Hakkinen. “Rosberg tegen Hamilton was zeker niet saai maar het aantal fans was wel drastisch verminderd door een titelstrijd binnen één team.”

“Vandaag hebben we Mercedes, Ferrari en de jonge talenten zoals Max Verstappen,” besluit de Fin.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: