Officieel: tweede hittegolf in één zomer in ons land
Foto: Jan Van der Perre

De tweede hittegolf van dit jaar is een feit: de thermometer in Ukkel heeft rond 14.30 uur 30 graden Celsius gehaald wordt.

De eerste hittegolf startte op 13 juli en duurde tot en met 27 juli. Een week later is ook hittegolf nummer twee een feit. Die heeft als begindatum 29 juli en de einddatum zou volgens weerman David Dehenauw wellicht in de tweede helft van volgende week liggen.

Volgens Dehenauw is het van 2006 geleden dat we twee hittegolven in hetzelfde jaar hadden. Dat was ook zo in 1995 en 1911. Het record blijft 1947, met vier. De langste hittegolf in ons land werd ook opgetekend in 1947 en duurde toen negentien dagen. De cijfers gaan terug tot 1901.

Om klimatologisch van een hittegolf te kunnen spreken zijn er minstens vijf opeenvolgende dagen met een temperatuur van 25 graden Celsius of meer nodig, waarvan bovendien minstens drie dagen met temperaturen van 30 graden Celsius of meer. De hittegolf eindigt op de dag dat de maximumtemperatuur in Ukkel onder de 25 graden zakt.

En dan regen?

Het einde van die tweede hittegolf zou deze keer wel gepaard kunnen gaan met enkele stevige onweersbuien. Het KMI voorspelt dat de atmosfeer vanaf woensdag onstabieler wordt. Midden volgende week zullen storingen ons land bereiken, en stijgt de kans op lokale onweersbuien. In eerste instantie zullen de maxima nog tussen de 25 en de 30 graden schommelen, daarna wordt het een pak koeler.