Ozonconcentraties dalen tijdens weekend
Themabeeld Foto: Maarten Hartman

De ozonconcentraties zullen dit weekend dalen en de luchtkwaliteit zal verbeteren. Dat meldt de Gewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) zaterdagochtend. Vrijdag werd de Europese ozoninformatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht in 33 meetstations overschreden.

Voor zaterdag verwacht Ircel een verlaging van de ozonconcentraties. In het uiterste zuiden van het land is er nog een laag risico op een overschrijding van de drempel. Zondag zou de luchtkwaliteit nog verder verbeteren en zouden de ozonconcentraties verder afnemen. Vanaf maandag verwacht Ircel dan weer opnieuw een verhoging van de ozonconcentraties, met een risico op overschrijding van de drempel in het noorden van het land.

De hoogste ozonwaarden werden vrijdag opgemeten in Sint-Pieters-Leeuw (238), Neder-over-Heembeek (234) en Haren (233). Daar benaderde de ozonconcentratie de Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter.

De combinatie van luchtvervuiling, tropisch warm en zonnig weer zorgt voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht. Bij hoge ozonconcentraties worden mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling - zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen - aangeraden om tussen 12.00 en 22.00 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Zodra de alarmdrempel wordt overschreden geldt die waarschuwing voor de hele bevolking.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in