Noord-Korea blijft kernwapens maken, Pompeo roept op om 'druk te behouden'
Pompeo en Ri Yong Ho Foto: afp

Noord-Korea is niet gestopt met de ontwikkeling van zijn nucleaire programma en met de productie van raketten. Het land blijft bovendien nog op vele andere manieren de VN-resoluties omzeilen, onder meer met grootschalige olietransfers op zee. Dat blijkt uit een rapport dat VN-experts hebben opgesteld.

De Amerikaanse krant Washington Post signaleerde dinsdag al dat Noord-Korea wellicht nog altijd intercontinentale raketten aan het bouwen is. Dat blijkt onder meer uit satellietfoto’s van activiteiten in het complex van Sanumdong.

Maar Pyongyang wordt in het rapport nog voor verschillende andere feiten met de vinger gewezen. Zo blijft het regime doorgaan met grootschalige olietransfers op zee. Door op volle zee van schip tot schip olie te verhandelen, probeert Noord-Korea te ontsnappen aan de beperkingen op de leveringen van aardolieproducten.

De experts maken daarnaast ook melding van een illegale handel in kolen, ijzer en andere producten, die het regime van Kim Jong-un miljoenen dollars oplevert. Voorts heeft Pyongyang volgens het rapport nog geprobeerd om via een Syrische smokkelaar wapens en militaire uitrusting te leveren aan Libië, Jemen en Soedan.

Door de reeks schendingen zijn de sancties die de VN-Veiligheidsraad vorig jaar oplegde ‘zonder resultaat’ gebleven, zo vermeldt de tekst nog. ‘De financiële sancties behoren tot degene die het zwakst worden toegepast en die het meest actief omzeild worden door het regime.’

De informatie staat in een rapport dat de experts vrijdag hadden overgemaakt aan de VN-Veiligheidsraad. Verschillende nieuwsagentschappen pakken zaterdag uit met de inhoud van dat rapport, dat verondersteld werd vertrouwelijk te blijven.

'Ongeduld helpt niet bij het opbouwen van vertrouwen'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft zaterdag een korte ontmoeting gehad met zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Ri Yong Ho, in de marge van de bijeenkomst van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) in Singapore. 'We hebben een korte, vriendelijke gedachtewisseling gehad', deelde Pompeo na afloop mee op Twitter.

Bij de ontmoeting werd ook een brief van president Donald Trump overhandigd, die gericht is aan Kim Jong-un. Over de inhoud van de brief werd niets meegedeeld. Sarah Sanders, de woordvoerster van Het Witte Huis, had eerder deze week al bekendgemaakt dat Trump een brief van Kim Jong-un had ontvangen. De communicatie tussen beide leiders is een gevolg van hun historische ontmoeting op 12 juni.

Tegelijkertijd heeft Pompeo de internationale gemeenschap zaterdag opgeroepen om 'de economische en diplomatieke druk op Noord-Korea te behouden', als reactie op het VN-rapport. Hij vroeg de ASEAN-landen om een 'strikte toepassing van alle sancties'.

Noord-Korea reageerde dan weer op het rapport door meer geduld te vragen. 'Ongeduld helpt niet bij het opbouwen van vertrouwen', verklaarde Ri Yong Ho. Hij eiste 'simultane acties' langs beide kanten.