Brugge haalt zwanen weg uit vervuilde reien
Foto: mvn

In een deel van de Brugse reien zijn giftige blauwalgen aangetroffen. Het stadsbestuur heeft daarom beslist om de zwanen daar weg te halen. Door de slechte waterkwaliteit is het voortaan verboden om te zwemmen of te vissen in het Boudewijnkanaal in Brugge.

Dat meldt de stad vrijdag. De blauwalgen zijn aangetroffen bij het Stil Ende. De dieren krijgen vers water en voedsel. Ze keren pas terug als onderzoek aantoont dat de waterkwaliteit terug op peil is.

Zwemverbod

De aanhoudende hitte en droogte heeft ook gezorgd voor een verslechtering van de waterkwaliteit op het Boudewijnkanaal, dat Brugge met Zeebrugge verbindt. Vooral in de zone tussen het Groot Handelsdok en de Herdersbrug is er te weinig zuurstof is in het water en is Prorocentrum of dinoflagellaten aangetroffen, een giftige soort plankton.

Brugge vermoedt ook dat er blauwalgen of cyanobacteriën aanwezig zijn die eerder het kanaal Brugge-Oostende en Roeselare-Leie troffen. Uit vaststellingen bleek zelfs dat schelpdieren spontaan het water uitkropen.

De stad Brugge treft dan ook maatregelen. Er geldt een recreatieverbod. Vissen, kajakken, zwemmen is verboden net zoals andere watersporten. Ook schelpdieren meenemen voor consumptie mag niet. Er mag niemand in aanraking komen met het water.