Ozonpeil nadert alarmdrempel
Foto: Photo News

Ouderen, kinderen en mensen met ademhalingsproblemen zien door de hoge ozonconcentraties best af van zware inspanningen. De algemene Europese alarmdrempel is weliswaar nog niet overschreden, maar komt op verschillende plaatsen erg dichtbij.

Dat blijkt uit cijfers op de website van de Gewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). De hoogste ozonwaarden werden opgemeten in Sint-Pieters-Leeuw (238), Neder-over-Heembeek (234) en Haren (233). Daar benaderde de ozonconcentratie de Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter. Als die wordt overschreden, betekent dit dat de hele bevolking best vermijdt om tussen 12.00 en 22.00 uur inspanningen in open lucht te doen.

Voorlopig is dat nog niet het geval: alleen de ‘informatiedrempel’ van 180 microgram is op de meeste plaatsen overschreden, wat betekent dat kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen nu beter al geen zware inspanningen doen.

In slechts zes meetstations bleven de ozonwaarden de hele dag onder de informatiedrempel. Om 20 uur werd de grens van 180 microgram per kubieke meter nog op 26 plaatsen overschreden. Twaalf van de meetstations waar een overschrijding van de informatiedrempel werd vastgesteld, liggen in Vlaanderen. In Brussel werd de informatiedrempel in zeven meetstations overschreden.

De combinatie van luchtvervuiling, tropisch warm en zonnig weer zorgt voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht. Vanaf zaterdag verbetert de luchtkwaliteit en zouden de ozonconcentraties terug dalen, verwacht Ircel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in