RECEPT. Frisse glaasjes met kersen- en rodevruchtensap
Foto: rr
Het favoriete zomerrecept met fruit van actrice Cathérine Kools, een vurig pleitbezorgster van de gezonde keuken. Ze studeerde natuurvoeding en geeft in haar kooklessen met veel enthousiasme die kennis door. ‘Dit is een fruitig dessertje waarvan ik instant blij word.'

‘De zoetzure smaak van de knalrode glaasjes brengt je meteen in zomerse sferen. Ik hou van eten dat niet alleen lekker is, maar ook goed voor je lichaam. Agaragar is een gezond en plantaardig alternatief voor gelatine. Het is gemaakt van zeewier, waardoor het veel mineralen bevat, maar tegelijkertijd heeft het ook een verkoelend effect op je lichaam, ideaal bij warm weer.’

INGREDIËNTEN:

1 l bio-appelsap met kersen en/of rode vruchten
1 el rodevruchten-diksap
1 el rijststroop
Snufje zeezout
Zakje agaragar in poedervorm (lees de verpakking voor de juiste verhouding agaragar/vloeistof)
Voor de afwerking:
Verse besjes of rood fruit
Geroosterde amandelschilfers

BEREIDING:

1. Giet het appelsap in een kookpot en warm op. Voeg het diksap, de rijststroop en een snufje zeezout toe. Proef of het sap voldoende zoet is. Agaragar neemt wat van de smaak weg, zoet het sap dus net iets meer dan nodig is.

2. Zet het vuur laag wanneer het sap kookt en voeg de agaragar toe. Roer goed zodat alles mooi oplost. Laat zachtjes doorkoken en zet het vuur uit.

3. Giet het sap in vuurvaste glaasjes, druk er de vruchtjes in en laat 1 uur afkoelen in de koelkast. Werk af met de geroosterde amandelschilfers en een extra takje besjes.

Tip: ‘Je kunt voor dit gerechtje ook ander vruchtensap gebruiken dat je lekker vindt.’