Schrijfster ‘Handmaid’s tale’ reageert op protesten met rode jurk
In Argentinië dragen voorstanders van een maatregel om de wet rond abortussen uit te breiden rode mantels en witte hoofdkapjes zoals de personages uit het boek ‘The handmaid’s tale’. Foto: AP

De rood-witte jurk uit de tv-reeks ‘The handmaid’s tale’ duikt op tijdens protesten over de hele wereld. ‘Wat het kostuum echt aan kijkers vraagt: willen we in een slavenstaat leven?’ zegt schrijfster Margaret Atwood, die hierop nu reageert.

De outfit, een rode mantel met cape en een wit hoofdkapje, gedragen door de 'dienstmaagden' in de novelle The handsmaid’s tale van Margaret Atwood en de recente tv-adaptatie wordt nu wereldwijd gedragen bij betogingen voor vrouwenrechten. Het boek beschrijft een dystopische toekomst waarin vrouwen vooral de rol van voortplantingsmachines toebedeeld krijgen.

Een aantal pro-abortusactivisten droeg de rode jurk bij manifestaties in Ierland in mei, toen de Ierse regering een referendum organiseerde over de legalisering van abortus. Vorige maand is het verschijnsel ook in Argentinië opgedoken dankzij aanhangers van een wetsvoorstel waarbij abortus tot de veertiende week van de zwangerschap legaal wordt.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft onlangs wat vrouwen in rood en wit gezien. Hij werd in juni tijdens zijn tussenstop in het Poolse Warschau op weg naar de G20 in Duitsland opgewacht door tientallen protesterende dienstmaagden. Vorige maand nog wachtten activisten gekleed in de jurken hem op tijdens zijn bezoek in Londen.

Vordering van vrouwenlichamen

De Canadese schrijfster Margaret Atwood, heeft nu voor het eerst uitgebreid gereageerd op de symbolisering van haar fictieve kostuum voor wereldwijde betogingen. Volgens haar wordt het door veel vrouwen in de wereld gebruikt als ‘protest tegen kwesties die te maken hebben met de vordering van vrouwenlichamen door de staat’.

‘In landen die anticonceptie en reproductieve gezondheidsinformatie verbieden, eist de staat het eigendom van vrouwenlichamen op via het gedwongen baren van kinderen. Wat het kostuum echt aan kijkers vraagt, is: willen we in een slavenstaat leven?’ zegt ze aan The Guardian. ‘Niemand kan hen (de activisten, red.) ervan beschuldigen onfatsoenlijk te zijn: ze zijn goed bedekt. Maar iedereen die deze groepen vrouwen ziet, weet wat ze bedoelen in de context van het individuele protest, of het nu Ierland, Argentinië of Arizona is.’

Grote impact

Een van de eerste vrouwen die de jurk van de dienstmaagden droeg tijdens een protest is Keishia Taylor. Ze trok het kledingstuk vorig jaar voor het eerst aan tijdens de Ierse campagne om abortus te legaliseren. ‘In Ierland werd het gebruikt in verband met het verbod op abortus, omdat vrouwen het gevoel hadden dat de staat ons beschouwt als broedmachines’, zegt Taylor aan The Guardian.

‘Toen we deze kostuums gingen gebruiken, hebben we een oproep gedaan aan mensen die konden helpen met het maken van de kostuums, en er was een enorme belangstelling voor. Het laat zien dat het als symbool een grote impact heeft’, zegt ze.