Congo weigert opposant in ballingschap deelname tot presidentsverkiezingen
Moïse Katumbi Foto: REUTERS

De Congolese autoriteiten hebben aan Moïse Katumbi, een opposant in ballingschap, laten verstaan dat hij niet welkom is om zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in te dienen. Katumbi zal nu via Zambia zijn thuisland proberen te bereiken.

De ex-gouverneur van Katanga, die vervelde van bondgenoot van president Joseph Kabila tot rivaal, probeerde de afgelopen dagen met een privéjet vanuit Johannesburg zijn bastion Lubumbashi te bereiken. De toestemming om te landen kreeg hij echter niet. De autoriteiten waarschuwden hem er zelfs voor dat hij bij aankomst meteen zou worden gearresteerd.

Katumbi kondigde daarop aan dat hij nu via Zambia zal proberen zijn thuisland te bereiken. Hij doet dat om zijn kandidatuur te kunnen indienen voor de presidentsverkiezingen in Congo, en wel voor de deadline van 8 augustus.

‘Machtiging om over te vliegen en te landen geweigerd door Kinshasa! We vertrekken in de richting van Ndola om de weg naar Lubumbashi te nemen’, tweette Katumbi’s woordvoerder Olivier Kamitatu.

Paspoortfraude

De Congolese autoriteiten beschuldigen Katumbi van het rekruteren van huurlingen en van paspoortfraude – hij blijkt tot 2017 naast de Congolese ook stiekem de Italiaanse nationaliteit te hebben gehad. Daarnaast werd hij al eens veroordeeld voor de illegale verkoop van een huis. Volgens Katumbi zelf zijn dit echter valse aantijgingen, waarmee Kabila hem wil weerhouden van deelname aan de verkiezingen. Volgens opiniepeilingen zou Katumbi namelijk wel eens erg goed kunnen scoren.

De voormalige gouverneur van Katanga is niet de enige opposant die wil deelnemen aan de aanstaande presidentsverkiezingen, die gepland staan voor 23 december. De pas vrijgelaten oud-rebellenleider Jean-Pierre Bemba keerde woensdag terug naar Congo, nadat het Internationaal Strafhof in Den Haag hem in juni tegen alle verwachtingen in vrijsprak van oorlogsmisdaden.