Zimbabwaans staatshoofd Mnangagwa wint presidentsverkiezingen
Emmerson Mnangagwa Foto: EPA-EFE

Het Zimbabwaanse staatshoofd Emmerson Mnangagwa heeft de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij behaalde 50,8 procent van de stemmen, oppositieleider Nelson Chamisa 44,3 procent. Dat deelde de kiescommissie vrijdagochtend mee.

De angst is groot dat de overwinning van de 75-jarige Mnangagwa, de gewezen rechterhand van de afgezette ex-president Robert Mugabe, tot geweld zal leiden. Oppositieleider Chamisa (40) had eerder al verklaard dat hij het resultaat zou aanvechten als Mnangagwa zou winnen.

Woensdag sloegen de veiligheidsdiensten al een protest van oppositieaanhangers neer. Daarbij vielen zes doden. Kort voor de bekendmaking van de officiële resultaten zei de oppositie al dat die ‘vals’ zijn.

De verkiezing maandag was historisch, in die zin dat het de eerste verkiezingen waren zonder de 94-jarige Robert Mugabe. Hij was vier decennia aan de macht. Staatshoofd Mnangagwa sprak vrijdag van ‘een nieuwe start’.

Oppositie betwist resultaat

Oppositieleider Nelson Chamisa betwist vrijdag de resultaten van de presidentsverkiezingen. 'Het is betreurenswaardig dat de kiescommissie foute resultaten heeft gepubliceerd, die niet gecontroleerd werden', schreef hij op Twitter.

Chamisa beschuldigt de commissie ervan dat ze zijn partij de toegang tot de verkiezingsresultaten geweigerd heeft voor de bekendmaking van de overwinning van zijn rivaal in de nacht van donderdag op vrijdag.

'De kiescommissie moet de correcte resultaten publiceren die werden gevalideerd door alle partijen', meent hij. 'De ondoorzichtigheid, het gebrek aan waarheid en de ontbinding van de moraal en de afwezigheid van waarden zijn verwarrend.'