Plastic afval draagt bij tot klimaatopwarming
Foto: BELGAIMAGE

Plastic afval maakt bij zijn verwering broeikasgassen vrij, waardoor het waarschijnlijk bijdraagt aan de klimaatopwarming. Tot die (toevallige) conclusie komt een studie in het Amerikaanse vakblad Plos One.

Oorspronkelijk wou oceanograaf Sarah-Jeanne Royer onderzoeken hoeveel methaan vrijkomt bij biologische activiteit in zeewater. Maar tijdens de metingen nam de onderzoekster waar dat de plastic flessen waarin haar stalen zaten, meer uitstoot veroorzaakten dan de stalen zelf. In haar pas gepubliceerde studie, waarschuwt ze dan ook voor de invloed van plastic afval op klimaatopwarming.

‘Het was een compleet onverwachte ontdekking’, zegt Royer aan BBC News. Toen haar onderzoeksteam veel hoger dan verwachte methaanconcentraties vaststelde bij experimenten met flessen met een hoge polyethyleendichtheid, ‘beseften we dat de uitstoot onmogelijk van biologische activiteit kon komen, maar wel van de flessen zelf’.

176 keer hoger

Uit verder onderzoek bleek dat het meestgebruikte plastic, waar onder meer winkelzakjes mee gemaakt worden, verantwoordelijk is voor de hoogste uitstoot. Bovendien lag de uitstoot van methaan na 212 dagen in de vlakke zon, 176 keer hoger dan bij de start van het experiment.

De uitstoot van methaan door plastic is momenteel nog relatief laag in vergelijking met andere bronnen, maar toch maakt Royer zich zorgen. Steeds meer wordt immers duidelijk hoe groot de ‘plastic soep’ in de wereldzeeën is. Naarmate dat plastic afval afbreekt, zal steeds meer plastic aan de oppervlakte komen drijven, wat de methaanuitstoot dan weer gevoelig zal doen toenemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in