Francken haalt fors uit naar Orde van Vlaamse Balies
Theo Francken (N-VA). Foto: Photo News

Volgens Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) doet de Orde aan politiek en zijn ze ‘de zoveelste opengrenzen-ngo met een links activistische agenda’. Dat zegt Francken na kritiek van de Orde van Vlaamse Balies op de opening van vijf ‘family units’ in het gesloten repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel.

‘Het belang van kinderen moet altijd voorgaan op andere overwegingen, omdat kinderen als kwetsbaren in de samenleving een bijzondere bescherming verdienen.’ Dat zei de Orde van Vlaamse Balies woensdag naar aanleiding van de opening van een aantal speciale ‘units’ voor uitgeprocedeerde gezinnen in het gesloten centrum van Steenokkerzeel.

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, wijst erop dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens België al bij herhaling heeft veroordeeld omdat kinderen van hun vrijheid worden beroofd wegens omstandigheden waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. ‘Het maakt daarbij niet uit hoe die opsluiting wordt genoemd’, zegt woordvoerder Hugo Lamon. ‘Het resultaat is dat het ontnemen van hun vrijheid aan kinderen een traumatische ervaring oplevert. Zij moeten niet boeten omwille van de administratieve situatie van hun ouders.’

‘Wat een verschil’

Staatssecretaris Francken is niet opgezet met de kritiek van de Orde van Vlaamse Balies. ‘Die Orde doet gewoon aan politiek’, haalt hij uit op Twitter. ‘Ze zijn de zoveelste opengrenzen-ngo met een links-activistische agenda. En de duizenden advocaten die zwijgen en slikken dit. Ik ontmoet heel vaak advocaten, het overgrote deel steunt me volledig. Wat een markant verschil met “hun” Orde’, tweet Francken nog.

Francken maakte zich eerder al sterk dat de nieuwe regeling voldoet aan alle internationale normen. Zo is de privacy van de gezinnen gegarandeerd omdat de woningen van elkaar en de rest van het centrum zijn gescheiden. Ook wordt er voorzien in educatieve en psychologische begeleiding, en zijn de woningen uitgerust met allerhande speelgoed. Een familie kan er maximaal vier weken verblijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig