Chinese monnik beschuldigd van verkrachten nonnen
De Chinese monnik Xuecheng Foto: AFP

De invloedrijke Chinese monnik Xuecheng ontkent de beschuldiging dat hij meerdere vrouwen verkrachtte nadat hij hen zou hebben betoverd, zoals in een gelekt rapport staat.

Xuecheng zou zijn slachtoffers hebben doen geloven dat seksuele contacten met hem hoorden bij hun boeddhistische opleiding, zo staat in een rapport dat twee andere monniken uit zijn klooster opstelden. Hij zou hen daarnaast ook ‘betoverd’ hebben met ‘ongeoorloofde berichten’.

Xuecheng, naast de jongste persoon ooit aan het hoofd van de Boeddhistische Vereniging van China ook politiek adviseur van de Chinese overheid, zou op die manier minstens vier slachtoffers hebben gemaakt. De eerste klacht dateert van december 2017, en is afkomstig van een non die toen in het klooster van Xuecheng verbleef.

‘Hij heeft het klooster in zijn macht’, staat in het 95 pagina’s tellende rapport. ‘Xuecheng manipuleerde zijn aanhangers om zo zijn ‘boeddhistische rijk’ te dienen.’

#metoo

De monnik werd opgebracht voor verhoor, maar ontkende de feiten, waarop hij weer werd vrijgelaten. Het klooster waar Xuecheng verblijft, belooft op Weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter, weliswaar een onderzoek, maar beschuldigt de twee monniken die het rapport opstelden ook van het vervalsen van bewijsmateriaal.

Het lijvige document zelf circuleerde enige tijd op Weibo, maar werd door de Chinese autoriteiten offline gehaald. ‘Ik heb geen flauw benul wie het online geplaatst heeft, wij waren het niet’, zegt een van de twee klokkenluiders aan BBC. Verdere vragen weigerde hij te beantwoorden.

Xuecheng is de laatste in een rijtje van prominente Chinezen die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, ook al kwam de #metoo-beweging er later op gang dan in het Westen. Eerder dit jaar werden ook al een universiteitsprofessor en een bekende journalist van gelijkaardige feiten beschuldigd.