De brand bij Garage Beerens aan de Boomsesteenweg in Aartselaar is onder controle, maar er wordt nog volop nageblust. De A12 werd urenlang afgesloten worden, maar is intussen opnieuw opengesteld.

De brand ontstond omstreeks 16.15 uur in de opslagruimte van het bedrijf en breidde al snel uit naar de showroom. Een werknemer en twee omstaanders raakten lichtgewond. De brandweer van de hulpverleningszone Rivierenland moest de hulp inroepen van de zones Antwerpen en Rand om het vuur onder controle te krijgen.

In de omgeving was tijdens de brand een grote rookpluim te zien. Omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden, maar metingen van de brandweer hebben intussen uitgewezen dat er geen gevaar is en ook de roetneerslag is onschadelijk. De brandweer raadt wel aan om huizen goed te ventileren wanneer de rook is weggetrokken.

Op vraag van de brandweer werd de A12 in Aartselaar volledig afgesloten. ‘Zowel de hoofdrijbaan (A12) als de zijrijbaan (N177) is dicht’, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum aan onze redactie. ‘Als je in de buurt rijdt, hoe je het best ook je ramen dicht en zet je de ventilatie in je auto uit.’ 

Omstreeks 20.30 uur werd de A12 opnieuw opengesteld. 'Ter hoogte van het getroffen bedrijf blijft de N177 nog even afgesloten richting Brussel', liet het Vlaams Verkeerscentrum weten.

Over de oorzaak van de brand en de omvang van de schade is nog niets bekend. Volgens de brandweer van de hulpverleningszone Rivierenland was de brand door weggewaaide brokstukken ook overgeslagen naar aanpalende bedrijven. Maar die kleinere brandhaarden kreeg men snel onder controle.

De gemeentelijke fase van het rampenplan werd een tijdlang afgekondigd in Aartselaar. De brandweer blijft donderdagavond en -nacht wel nog ter plaatse om na te blussen en de situatie onder controle te houden, maar die aanwezigheid wordt stelselmatig afgebouwd.