Tropisch Instituut monitort landsgrenzen om tijgermug tegen te houden
De gevreesde Aziatische tijgermug. Foto: BELGAIMAGE

De gevaarlijke tijgermug is weer opgedoken op verschillende plaatsen in Nederland. De mug kan ziektes en virussen overdragen. Moeten we deze soort binnenkort ook in ons land verwachten?

Dit jaar is de Aziatische tijgermug in maar liefst zestien Nederlandse gemeenten aangetroffen. In het Limburgse Weert, op de grens met België, heeft de mug zich definitief gevestigd, zegt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding.

In ons land moeten we ons nog niet meteen zorgen maken, volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). ‘Maar in de toekomst is het wel mogelijk dat er meer en meer Aziatische tijgermuggen ook naar België komen’, zegt Wim Van Bortel van het ITG.

Geen overwinteraars
Het zwart-wit gestreepte insect is doorgaans niet zo gevaarlijk, maar kan wel virusziektes overdragen. ‘Daarvoor moet het eerst zichzelf besmetten door een persoon te steken die het virus draagt. Daarna kan de mug het virus overdragen naar een volgende persoon’, zegt Van Bortel. Onze inheemse muggen doen dat niet.

Om te voorkomen dat het diertje zich ook in ons land nestelt, monitoren ITG-onderzoekers al enkele jaren de toestand van exotische muggen op 23 locaties in het land. ‘In het verleden is de Aziatische tijgermug hier al een aantal keren gespot, maar dit jaar hebben wij geen aanwijzing dat er hier een populatie is die overwintert en zich hier vestigt’, zegt Van Bortel.

Via autobanden
De Aziatische tijgermug is afkomstig uit Zuidoost Azië, maar heeft zich ondertussen bijna wereldwijd verspreid. Het insect is ook in Europa beland via het globale transport van goederen, zoals bamboeplantjes of tweedehands autobanden. Het water dat in banden blijft staan of waarin de planten vervoerd worden, is een ideale broedplaats. Daarom houdt het ITG ook de (lucht-)havens in ons land nauwlettend in de gaten. Omdat de mug ons ook via onze buurlanden kan bereiken, worden ook de landsgrenzen gemonitord.

Wat als de mug zich toch in ons land vestigt? ‘In eerste instantie gaat men de broedplaatsen, waar de larven zich nestelen, verwijderen of met insecticide bestrijden. Dit werkt het best als de populatie nog klein is en men ze vroegtijdig detecteert’, zegt Van Bortel. ‘Vandaar dat we die monitoring doen.’