Politievakbonden overwegen ‘boetevrije weken’
Foto: BELGA

De politievakbonden ACV Politie en NSPV overwegen acties tegen de plannen van de regering om het opsparen van ziektedagen niet meer toe te laten.

‘Maar dat zullen geen stakingen zijn en we gaan ook niet door Brussel lopen met een doos in onze handen’, zegt Carlo Medo van NSPV.

Beide bonden kijken naar Nederland, waar de politie uit protest niet langer boetes uitschrijft. Vanaf donderdag worden er ook geen uitstaande boetes meer geïnd. De politie treedt wel nog op bij verdenking van een misdrijf of bij openstaande gevangenisstraffen.

‘Het Nederlandse voorbeeld brengt ons op ideeën, ik sluit niet uit dat wij dat ook zullen doen’, aldus Joery Dehaes van ACV Politie.

Boos

Dehaes zegt vooral ontgoocheld te zijn over de gebrekkige communicatie van de regering. Volgens Carlo Medo zijn de vakbondsafgevaardigden niet gehoord en worden ze in volle vakantieperiode voor voldongen feiten geplaatst.

‘We hebben voorlopig nog geen officieel document van de regering gezien, maar we sluiten acties de komende weken niet uit’, zegt Medo. ‘Normaal pleiten wij altijd voor overleg, maar momenteel hebben we echt geen zin om rond de tafel te gaan zitten, we zijn echt boos. De fundamenten van het politiestatuut worden onderuit gehaald.’

Volgens Medo behoren ook ‘boetevrije weken’ tot de mogelijkheden, al ligt die beslissing bij de achterban, klinkt het. De liberale vakbond VSOA Politie wil voorlopig niet reageren, zegt voorzitter Vincent Gilles.