Na tien jaar opnieuw opsluiting van minderjarigen
Foto: belga
Na tien jaar worden weer minderjarigen opgesloten met het oog op repatriëring. Staatssecretaris Francken (N-VA) weert zich tegen de kritiek.

‘Het belang van kinderen moet altijd voorgaan op andere overwegingen, omdat kinderen als kwetsbaren in de samenleving een bijzondere bescherming verdienen.’ In een scherpe reactie veroordeelt de Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, de opening van vijf woningen waar uitgeprocedeerde gezinnen voortaan kunnen worden opgesloten met het oog op de terugkeer naar hun thuisland. 

De Vlaamse Orde sluit zich zo aan bij haar Franstalige en Duitstalige tegenhangers en bijna driehonderd andere organisaties die zich al eerder uitspraken tegen het initiatief. ‘Het ontnemen van hun vrijheid levert aan kinderen een traumatische ervaring op’, zegt Hugo Lamon, woordvoerder van de Vlaamse Orde. ‘Zij moeten niet boeten voor de administratieve situatie van hun ouders.’

Vanaf 11 augustus kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ouders en hun kinderen verplicht onderbrengen in nieuwe units bij het gesloten repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel, nadat het besluit met de details over de regeling gisteren verscheen in het Staatsblad. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geeft zo uitvoering aan een passage uit het regeerakkoord dat de regering-Michel enkele maanden geleden finaal afklopte.   De bouw van de twee huizen voor een gezin van zes personen en nog eens twee voor acht werd vorige maand afgerond. Een vijfde huis doet voorlopig nog dienst als  administratieve ruimte. 

Die controversiële maatregel kent een lange voorgeschiedenis. In 2008 liep België verschillende Europese veroordelingen op omdat ons land minderjarigen op inadequate wijze opsloot. Tot nu toe werden gezinnen met kinderen die uitgewezen moesten worden daarom ondergebracht in open woningen. Maar de laatste jaren wisten bijna vier op de tien  gezinnen onder de radar te verdwijnen. De vorige regeringen maakten al plannen voor aangepaste infrastructuur, de huidige finaliseerde het project. 

‘Laatste optie’

Francken maakt zich sterk dat de nieuwe regeling voldoet aan alle internationale normen. Zo is de privacy van de gezinnen gegarandeerd omdat de woningen van elkaar en de rest van het centrum zijn gescheiden. Ook wordt er voorzien in educatieve en psychologische begeleiding, en zijn de woningen uitgerust met allerhande speelgoed. Een familie kan er maximaal vier weken verblijven. 

‘Bovendien zijn de gesloten units pas de laatste optie’, zegt Katrien Jansseune, woordvoerster van Francken. Pas als de families een vrijwillige terugkeer weigeren en zich ook in open woningen onttrekken aan repatriëring, kunnen ze in Steenokkerzeel terechtkomen. Voor mensen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid wordt daar wel een uitzondering op gemaakt. ‘We zijn ons ervan bewust dat het een ingrijpende gebeurtenis is’, aldus Jansseune.

Verschillende organisaties zeggen de nieuwe regeling juridisch te zullen aanvechten. Ook de Raad van Europa, die toeziet op mensenrechten in 47 Europese landen, veroordeelde de regering al voor de maatregel. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in