Dodelijke protesten na verkiezingen in Zimbabwe
Aanhangers van oppositiepartij MDC protesteren in de straten van Harare. Foto: AP
Volgens een nieuwe balans van de politie zijn er zes doden gevallen in Zimbabwe woensdag toen het leger een betoging van de oppositie neersloeg. De betogers beweerden dat er fraude is gepleegd bij de recente verkiezingen.

Aanhangers van presidentskandidaat Nelson Chamisa van de Movement for Democratic Change (MDC) waren woensdag in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare op straat gekomen. Ze verdenken er de regering van de resultaten te willen vervalsen zodat huidig president Emmerson Mnangagwa kan aanblijven.

De verkiezingscommissie had de bekendmaking van de winnaar van de presidentsverkiezingen al met een dag uitgesteld, en zegt donderdag dat die uitslag 'zeer binnenkort' wordt bekendgemaakt.

De betogers werden hardhandig uiteengedreven door het leger dat met zwaar materiaal is uitgerukt. Daarbij zouden volgens de Zimbabwaanse politie donderdag al zes doden zijn gevallen. Woensdag stond de teller nog op drie. 'De balans is helaas opgelopen tot zes doden, omdat drie mensen aan de verwondingen zijn bezweken', zei de woordvoerder van de politie, Charity Charamba op een persconferentie in Harare.

Schande
Volgens een woordvoerder van de politie was de inzet van militairen nodig omdat de agenten het geweld niet alleen de baas konden. De betogers beweerden echter dat ze niet gewapend waren. ‘Waarom schiet het leger op ons? Dit is een schande voor ons land’, zei Colbert Mugwenhi, een van de demonstranten.

In ieder geval wordt het door het optreden van het leger voor de volgende president moeilijk om het imago van Zimbabwe op te poetsen en opnieuw internationale steun en investeerders aan te trekken.

Ook de waarnemers van de Europese Unie zijn niet te spreken over het uitblijven van de resultaten. ‘Hoe langer het duurt, hoe kleiner de legitimiteit die voortvloeit uit de verkiezingen’, zei Elmar Brok, hoofd van de Europese delegatie.

Beloftevol
Ook de uitslag van de parlementsverkiezingen is nog steeds niet officieel. Uit voorlopige resultaten blijkt dat de regerende Zanu-Pf 144 zetels won tegenover 61 voor de MDC. Drie zetels moeten nog worden toegewezen.

Hoe dan ook zou de regering de vereiste tweederdemeerderheid hebben om de grondwet naar believen te wijzigen.

De verkiezingen van maandag waren de eerste sinds het aftreden van Robert Mugabe. Onder zijn bewind, dat bijna veertig jaar duurde, zakte het land weg in corruptie en internationaal isolement.

Ooit was Zimbabwe een van de meest beloftevolle economieën van Afrika. Vandaag ligt de werkloosheid op meer dan tachtig procent en is er een tekort aan levensnoodzakelijke producten.