Genoeg van al dat puffen, plakken en zweten? Vlucht naar deze koele/coole plekken
The Blue Lagoon in IJsland. Foto: Photo News

Met zinderende temperaturen in eigen land en verschroeiende hitte op Europa’s favoriete vakantieplekken (Portugal zou binnenkort afklokken op 50°C) dringt zich één vraag op: waar is het nog aangenaam toeven? De Standaard schiet u te hulp met vijf verfrissende citytrips onder de 30 graden.

Genoeg van al dat puffen, plakken en zweten? Vlucht naar deze koele/coole plekken
Een tram rijdt over de Liffey in Dublin. Foto: REUTERS

Dublin

Tot drie maal toe verkoos TripAdvisor Dublin tot vriendelijkste stad van Europa, maar de Ierse hoofdstad heeft meer te bieden dan leuke locals. Denk maar aan een frisse Guinness in de bakermat van het zwarte goud, een historische rondleiding door één van de eeuwenoude kastelen, of een wilde dansavond in het befaamde Temple Bar-district. Wie liever aan de stadsdrukte ontsnapt, staat binnen het uur aan de kust of in de bergen, en komt ogen te kort voor de adembenemende vergezichten. Dit alles op 90 minuten vliegen van Brussel. Bovendien kan u dat de komende twee weken beleven bij temperaturen van 18 tot 26 graden. Geniet van de zon, maar wees niet verontwaardigd door enkele druppels regen: dat maakt het landschap net zo groen.

Stockholm

De meer dan 30.000 eilandjes van de Stockholm-archipel maken van de modieuze Zweedse hoofdstad een bestemming met zeezicht aan alle kanten. De zeelucht biedt een welkome verkoeling, de temperaturen liggen tussen 18 en 29 graden. Doe zoals de locals en geniet van een fika – de dagelijkse koffiepauze (taart inclusief!), of ontsnap naar één van de pittoreske eilanden. Cultuurminnaars halen hun hart op in het koninklijk paleis en het nationaal theater Dramaten, amateurhistorici kunnen in het gelijknamig museum de Vasa bewonderen, een prachtig bewaard oorlogsschip dat liefst 333 jaar op de zeebodem lag.

Genoeg van al dat puffen, plakken en zweten? Vlucht naar deze koele/coole plekken
Riga, de grootste Baltische stad. Foto: Getty Images/iStockphoto

Riga

Scandinavische dromen, maar geen budget voor de bijbehorende prijzen? Rep u naar het Letse Riga, de grootste Baltische stad en een charmante bestemming voor wie relatief onontgonnen gebied verkiest boven toeristische trekpleisters. Laat je betoveren door de karakteristieke rode daken, of loop bewust verloren door de vele nauwe straatjes in de oude stadskern. Durvers proberen de ijzersterke Riga Black Balsam-likeur, foodies laten zich, tegen toegankelijke prijzen, verwennen door de rijke Letse keuken. Tot midden augustus biedt Riga een welkome vlucht van de schroeiende zon: u vindt er opklaringen en af en toe een bui, maar het wordt niet warmer dan 28 graden.

Sint-Petersburg

Benieuwd naar wat Rusland te bieden heeft, behalve een WK voetbal? Laat Moskou eens links liggen en trek naar het aantrekkelijkere Sint-Petersburg. Het voormalig Leningrad biedt met zijn vele tuinen, paleizen, kathedralen en parken oud-Russische grandeur in haar puurste vorm. De kers op de culturele taart is het overweldigende Hermitage-museum, dat één van de grootste kunstcollecties ter wereld huisvest. Bovendien is het stadscentrum integraal UNESCO Werelderfgoed. Na slechts drie uur vliegen waant u zich op en top een noorderling – en het kwik stijgt er nimmer boven de 28 graden. Sint-Petersburg wordt af en toe getrakteerd op een bui, dus regenjas en paraplu zijn een goed idee.

Reykjavik

Wie het helemaal gehad heeft met zon en warmte, kan al na vier uur vliegen rillen van geluk: in IJsland wordt het de komende twee weken niet warmer dan 15 graden. Als hoofdstad van het Land van Vuur en IJs wordt Reykjavik gekenmerkt door tegenstellingen: een stad die voelt als een dorp, met moderne technologie en eeuwenoude tradities, waar koude wind afgewisseld wordt met het hete water van de Blue Lagoon. Winkels, bars en bijzondere architectuur krijgen concurrentie van walvissen, geisers en lavavelden.