Terreurcel Barcelona wou aanslag op Camp Nou plegen
Op 20 augustus hielden de spelers van Barcelona een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op de Ramblas, een paar dagen eerder. Foto: AP

De aanslag van vorige zomer in Barcelona had nog bloediger kunnen aflopen indien de terroristen door een explosie tijdens de voorbereidingen niet gedwongen werden om hun plannen aan te passen. De terreurcel had oorspronkelijk Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona, op het oog, melden Spaanse media.

Op de mobiele telefoon van één van de verdachten trof de politie onder andere foto’s van Camp Nou en omgeving aan. Ook werd ontdekt dat de man in de weken daarvoor tientallen zoekopdrachten op internet uitvoerde om meer te weten te komen over de toegangen en veiligheidsvoorzieningen in het stadion.

Aanwijzingen dat het vermoedelijke brein achter de aanslagen, imam Abdelbaki Es Sattydie uit het stadje Ripoll, voorbereidingen trof om de aanslag op te eisen op 20 augustus, doet de speurders vermoeden dat de aanslag die speeldag zou plaatsvinden. Die dag stond de wedstrijd tegen Betis Sevilla op het programma.

Ook de beroemde Sagrada Familia en een aantal nachtclubs in het vizier hebben genomen.

Eerder werd al vermoed dat de terroristen hun plannen helemaal moesten omgooien door een explosie in een safehouse in Alcanar. Daar had de terreurcel onder andere 120 gasflessen en 500 liter aceton opgeslagen. Bij de explosie kwam ook de imam om het leven. Daarop besloten ze met een bestelwagen in te rijden op de mensenmassa op de Ramblas in Barcelona. Zestien mensen overleefden die aanslag op 17 augustus niet. Messi en co speelden de daaropvolgende zondag tegen Betis met aangepaste shirts, ter herdenking van de slachtoffers.