‘De tijd dat mannen van de gemeente blaren onder hun oksels hadden van het leunen op hun schop is voorbij’
Burgemeester Luc Peetermans: ‘Ons personeelsmanagement was mij al jaren een doorn in het oog.’ Foto: Bart Dewaele

Het gemeentepersoneel van Herselt wordt sinds juli via een ‘track and trace’-systeem gevolgd tijdens dienstverplaatsingen. De maatregel werd in juni goedgekeurd door vakbonden en gemeenteraad, maar zorgt nu voor ophef.

De nieuwe techniek, waarbij voertuigen van de Antwerpse gemeente uitgerust worden met een badge-systeem dat de bewegingen van de gebruiker registreert, wordt ingevoerd omwille van de vele voordelen: een verbeterde routeplanning, opsporing van gestolen voertuigen, efficiënter timemanagement en een verantwoorde inzet van de middelen van de gemeente.

Volgens oppositiepartij N-VA getuigt het systeem vooral van een gebrek aan vertrouwen, ingegeven door een minderheid van de medewerkers die ‘de situatie verziekt voor de anderen’, zegt Peter Keymeulen aan Gazet van Antwerpen.

Burgemeester Luc Peetermans (CD&V) geeft toe dat het systeem naast de vele logistieke voordelen ook de mogelijkheid biedt om eventuele nalatigheid of misbruik van het personeel beter het hoofd te bieden. ‘We moeten niet negeren dat het systeem een controlemogelijkheid biedt. We horen weleens dat mensen passeren waar zij niet horen te zijn. Dat is altijd “van horen zeggen”, en dus niet te bewijzen. Met track and trace heb je de mogelijkheid om dat op te volgen. ’

Concreet zou de regeling van toepassing zijn op 50 à 60 personeelsleden, maar van misbruik zou slechts sprake zijn bij enkelingen. Schiet de gemeente dan niet met een kanon op een mug?

Peetermans: ‘Personeelsmanagement was mij al jaren een doorn in het oog. Over hoeveel mensen het effectief gaat, kunnen we niet controleren, maar ik heb weet van verschillende voorbeelden van mensen die zelfs een gemeentevoertuig namen om de krant te gaan halen in andere gemeenten. Wij worden betaald door de bevolking, dus het betaamt ons niet om dingen te doen die niet horen.’ Ook politie en brandweer gebruiken een gelijkaardig registratiemechanisme.

‘In de privésector wordt dit ook gebruikt, en ook de gemeente moet efficiënt werken. Wij vragen van onze mensen geen onmogelijke dingen, maar de tijd dat de mannen van de gemeente blaren onder hun oksels kregen van op hun schuppesteel te leunen, is voorbij. Wij hebben heel goed personeel, en wij willen niet dat zij het negatief imago meesleuren dat jarenlang gold.’

Peetermans benadrukt dat alle medewerkers schriftelijk ingestemd hebben met de maatregel. Wel geeft hij toe dat enkele arbeiders de regeling liever anders hadden gezien. ‘De enige problemen worden gemaakt door een paar mensen die de kantjes eraf liepen. Dat zijn dezelfde mensen die vroeger al tegen de lamp liepen met hun gedrag. Er zijn bij ons toestanden bekend die absoluut niet door de beugel kunnen. In de toekomst hoop ik dus dat we niet alleen een betere werkplanning hebben, maar ook dat de paar misbruiken die er zijn, stoppen.’