Trump vraagt einde te maken aan onderzoek naar Russische inmenging bij verkiezingen: ‘Stop de heksenjacht’
Donald Trump en Jeff Sessions. Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft er woensdag – via Twitter – bij zijn minister van Justitie Jeff Sessions op aangedrongen een einde te maken aan het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

In een tweet vraagt Trump aan minister Sessions om de ‘heksenjacht’ onmiddellijk stop te zetten. Trump noemt het een opgezet spel dat het land ‘besmeurt’. De Amerikaanse president stelt dat het onderzoek wordt ondermijnd door de belangenconflicten van speciaal aanklager Robert Mueller en gemanipuleerd wordt door zijn politieke rivalen, de Democraten.

 

 

Mueller voert onderzoek naar een mogelijke samenzwering tussen Moskou en het campagneteam van Trump, die uiteindelijk de verkiezingen van 2016 won. In het kader daarvan worden al vier leden van zijn voormalig team vervolgd voor delicten die evenwel niet rechtstreeks te maken hebben met een eventuele samenzwering. Zo startte dinsdag in een voorstad van Washington het proces tegen voormalig campagneleider Paul Manafort. Hij moet zich verantwoorden voor bankfraude en fiscale fraude. Manafort houdt op alle punten vol onschuldig te zijn.

Trump fulmineert op Twitter regelmatig tegen het onderzoek van Mueller. De speciaal aanklager grijpt die tweets dan weer aan om te illustreren dat de president de rechtsgang probeert te belemmeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in