‘Veiligheid in gevaar’: grootste werf van Antwerpen hervat
Foto: Jeroen Hanselaer

In de hoop de vertragingskosten zo min mogelijk te laten oplopen, voert Antwerpen een aantal dringende veiligheidswerken uit aan de stilgelegde werf op de Gedempte Zuiderdokken.

In de loop van deze week starten er dringende tijdelijke werkzaamheden aan de Gedempte Zuiderdokken. Eind mei schorste de Raad voor Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning van de eerste van twee ondergrondse parkings, de grootste Antwerpse werf op vraag van enkele buurtbewoners.

Vandaag liggen de oude dokwanden van het vroegere Steendok zo goed als helemaal bloot. Ook de slibwanden, de toekomstige muren van de parking, zijn reeds voor het grootste deel gerealiseerd. Deze slibwanden gaan iets meer dan 20 meter de grond in en zorgen voor de nodige stabiliteit en waterdichting van de parking.

‘Gevaar voor de omliggende buurt’

Om de stabiliteit en veiligheid van de oude dokwanden te garanderen, en het reeds uitgevoerde werk niet verloren te laten gaan, starten er in de loop van deze week dringende tijdelijke werkzaamheden.

‘Er staat een enorme druk op de oude dokwanden’, licht schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) toe. ‘Hierdoor worden deze instabiel en vormen ze een potentieel gevaar voor de omliggende buurt. Het verder afwerken van de muren is dan ook noodzakelijk.’

Door de afwerking van de slibwanden en het aanleggen van de vloerplaat kan het afvoeren van het grondwater afgebouwd worden. Verder zal de buurt nadien minder last hebben van opvliegend zand vanuit de bouwput. De nodige toestemming werd verkregen van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Financiële claim

Maar er speelt nog iets anders. Terwijl de stad volop in gesprek is met de indieners van het beroep om tot een definitieve oplossing te komen, lopen de kosten voor aannemer Van Laere toe.

De aannemer liet de stad weten dat er een aanzienlijke financiële claim zou volgen als de werken nog veel vertraging oplopen, vernam De Standaard. Door alvast tijdelijk een deel van de werkzaamheden te hervatten, wil de stad vermijden dat het aanwezige materiaal weggenomen wordt, en dat zo de kosten hoger oplopen.