UZA lanceert ultrasnel tegengif voor wie allergisch is aan wespengif
Foto: Photo News

Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen heeft een ultrasnelle behandeling klaar die de allergische reacties op wespensteken tegenhoudt. Totnogtoe moesten allergische patiënten vaak weken en maanden behandeld worden. Met de nieuwe behandeling kan dit in minder dan drie uur én met lager prijskaartje. ‘Immunotherapie is heel effectief en kan het leven van een persoon die allergisch is voor wespengif redden’, verzekert professor Vito Sabato.

Een wespensteek is nooit een pretje. En al zeker niet als je er allergisch op reageert. Zo’n vier procent van de bevolking is allergisch aan het gif dat de wesp via de angel je lichaam in spuit.

Op zo’n gifinjectie reageert het menselijke lichaam doorgaans met een pijnlijke, stekende en roodkleurige zwelling op de plaats waar de wesp heeft toegeslagen. Hoe erg het allemaal wordt, hangt af van de gevoeligheid van de persoon in kwestie en van de ingespoten hoeveelheid gif en van het aantal steken. De hoeveelheid gif dat wordt ingespoten, hangt af van de wesp zelf. 

Als je merkt dat je twee uur na de steek ook elders klachten zoals jeuk, bultjes of zwellingen krijgt, spreken we van een algemene allergische reactie. In ernstigere gevallen gaat zo’n wespensteek gepaard met een astma-aanval of een plotse bloeddrukdaling.

In enkele gevallen kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn. Als je gestoken wordt ter hoogte van de hals, kan de steek leiden tot verstikking door de zwelling van de keel. Zo sterven er jaarlijks 150 mensen over heel Europa, stelt het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

Geen allergische reactie meer

Vandaag komt Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen op de proppen met een ultrasnel middel dat een allergische reactie, en dus de sterftegevallen, kan voorkomen. Een behandeling bestond al, maar die kon enkele dagen en zelfs maanden duren. De nieuwe Antwerpse behandeling werkt veel sneller. De therapie reduceert het risico op een allergische reactie van 50 procent naar 2 procent. Professor Didier Ebo, adjunct diensthoofd immunologie, licht die overige twee procent toe: ‘Treedt er toch nog een allergische reactie op, dan is die meestal een stuk milder.’

Volgens professor Vito Sabato, staflid immunologie van het UZA, is dit vooral van groot belang voor landbouwers, tuinmannen, brandweerlui en anderen die vaak in aanraking kunnen komen met wespen.

Maar niet iedereen komt in aanmerking voor de behandeling. Als de oppervlakte van de zwelling groter is dan tien centimeter en de huidreactie langer dan een dag aanhoudt, kan het ziekenhuis voor jou niets betekenen. Pas als de zwellingen zich uitzaaien op andere plaatsen van het lichaam, kan je bij UZA terecht. Voorlopig kan je enkel in het Antwerpse Universitaire Ziekenhuis terecht voor deze ultrasnelle behandeling.