In de Duitse staat Beieren openden woensdag de eerste controversiële centra voor asielzoekers.

Die centra maken deel uit van het plan van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer om de asielprocedure te versnellen en mensen van wie de asielaanvraag is geweigerd sneller het land uit te zetten.

Het plan van Seehofer om migranten aan de grens terug te sturen, veroorzaakte een politieke crisis in Duitsland. De alliantie tussen de christendemocraten (CDU) van bondskanselier Angela Merkel en de CSU van Seehofer kwam onder zware druk te staan.

Merkel kwam uiteindelijk tot een akkoord met Seehofer om asielzoekers die in het land aankomen in centra te houden, terwijl hun status wordt gecontroleerd. Daar wordt geselecteerd welke migranten of vluchtelingen Duitsland binnen mogen.

Kritiek

Andere Duitse staten vertraagden de oprichting van de zogeheten ‘Ankerzentren’ (‘ankercentra’) of weigerden deel te nemen aan dat beleid. Beieren, thuisbasis van de CSU, voert ondanks de kritiek het plan wel uit. Kerkgroepen, vluchtelingenactivisten en oppositiepartijen noemen de centra deportatiekampen en waarschuwden voor de isolatie van migrantengemeenschappen.

Bestaande centra voor de aankomst van migranten in Beieren zijn aangepast om als ankercentra dienst te doen. Elk centrum is ontworpen om ongeveer 1.000 tot 1.500 mensen onder te brengen. In de ankercentra worden de mensen ondergebracht tot ze in gemeenten worden verdeeld of naar hun land van herkomst worden teruggestuurd.