Belgische vakbonden Ryanair willen staken op 10 augustus
Ryanair moet deze zomer afrekenen met een stakingsgolf. Foto: rtr

Na de stakingen van het cabinepersoneel zouden ook de Belgische piloten van Ryanair het werk kunnen neerleggen. De vakbonden hebben een stakingsoproep gelanceerd voor 10 augustus. Ook hun Zweedse en Ierse collega’s willen het werk neerleggen.

De stakingsgolf bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat niet liggen. Nadat vorige week het cabinepersoneel op de luchthavens van Zaventem en Charleroi twee dagen staakte, dreigen ook de Belgische piloten het werk neer te leggen. De vakbonden hebben vandaag een stakingsoproep gelanceerd voor 10 augustus. Door de acties van vorige week werden in ons land honderd vluchten geannuleerd.

Gisteren dreigde topman Michael O’Leary nog om mensen in verschillende landen te ontslaan als de stakingen bij Ryanair blijven duren. Maar die waarschuwingen hebben weinig indruk gemaakt op de vakbonden. Integendeel: 'Als antwoord op de bedreigingen, roepen de Ryanair-piloten op tot eenheid', schrijven de christelijke vakbonden CNE en LBC in een persbericht. 'Sinds de stakingen van het cabinepersoneel is er bij Ryanair een intimidatiecampagne aan de gang tegenover het cabinepersoneel dat heeft meegestaakt. Dat is onaanvaardbaar.'

Intimidatie

In thuisbasis Ierland reageerde de directie van Ryanair nog forser op de stakingen die daar eerder plaatsvonden. Als reactie kondigde de luchtvaartmaatschappij de delocalisering aan van 100 piloten en 300 leden van het cabinepersoneel naar Polen. Daarom zullen de Ierse piloten van het bedrijf op 3 augustus het werk neerleggen. Maar ook het Zweedse personeel roert zich. De piloten leggen net als de Belgische collega's op 10 augustus het werk neer. ‘Er zijn nergens in Europa afspraken gemaakt en Ryanairs vijandige relatie met zijn werknemers werd de laatste tijd eens te meer duidelijk door intimidatie en bedreigingen’, zegt de Zweedse vakbond.

Ryanair moet de laatste weken afrekenen met stakingen in belangrijke landen. In Spanje, Portugal, België en Italië en Ierland staakte het personeel al. En in Duitsland en Nederland zijn nieuwe acties aangekondigd, zonder een datum vast te leggen.