De onlangs vrijgelaten Jean-Pierre Bemba is naar huis teruggekeerd.

De Congolese opposant en oud-rebellenleider Jean-Pierre Bemba zat tien jaar in een Nederlandse cel. Het Internationaal Strafhof veroordeelde hem wegens oorlogsmisdaden, maar vorige maand kwam Bemba verrassend vrij in hoger beroep.

Eerder liet hij al weten dat hij zijn kandidatuur wil indienen als presidentskandidaat. Dat kan nog tot 8 augustus. De presidentsverkiezingen staan gepland op 23 december. Bemba liet weten dat hij vindt dat de oppositie één kandidaat naar voren moet schuiven en dat hij er zich bij zal neerleggen als hij dat niet wordt.

Ook opposant Moïse Katumbi, de voormalige gouverneur van de rijke mijnprovincie Katanga, die zwaar in onmin is gevallen met Kabila, heeft aangekondigd dat hij binnenkort naar Congo terugkeert om zich kandidaat te stellen. De derde belangrijke kandidaat is Félix Tshisekedi, de zoon van de overleden ‘eeuwige opposant’ Etienne.

Het is ook uitkijken naar de plannen van president Joseph Kabila. Zijn tweede en volgens de grondwet laatste termijn als president liep al af op 19 december 2016, maar hij bleef aan zonder uitzicht op verkiezingen. Vraag is of hij nu de grondwet gaat negeren en zich toch opnieuw kandidaat stelt.