Belg omgekomen tijdens wandeltocht met zoon door populaire Amerikaanse rotsformatie
Foto: BELGAIMAGE

Een 49-jarige Belg is maandag in de Verenigde Staten om het leven gekomen tijdens een wandeltocht met zijn zestienjarige zoon in een populaire kloof, waar je enkel via een loterij toegang tot krijgt.

De vader en zoon waren aan het hiken in de Paria Canyon-Vermilion Cliffs Wilderness, op de grens van de staten Arizona en Utah. Ze bezochten de bekende rotsformatie The Wave, bekend om zijn opvallende kleurenpalet.

Volgens lokale media en persbureau AP ging het mis op de terugweg van de negen kilometer lange wandeling. De 49-jarige man raakte de weg kwijt en dreigde de verkeerde kant op te gaan. Zijn zoon ging verderop op zoek naar hulp, waarna het tweetal van elkaar gescheiden raakte. Op de route staan geen wegwijzers.

De tiener belde zijn moeder, die in een nabijgelegen hotel was, om te melden dat zijn vader verdwaald was en hulp nodig had. Samen met andere hikers en de politie werd een zoektocht op poten gezet. Daarbij werd onder meer een helikopter ingezet.

Oververhitting

Na ongeveer drie uur zoeken, rond 21.15 uur lokale tijd, werd het levenloze lichaam van de man aangetroffen. Vermoedelijk werd hij door de hitte bevangen, aangezien hij verder geen last had van medische klachten.

‘Het was de afgelopen weken extreem warm in Kane County, waar het park gelegen is’, melden lokale autoriteiten. ‘In de namiddag kunnen de rotsformaties rond The Wave dodelijk zijn door de extreme hitte.’

Loterij

Iedere dag krijgen slechts twintig personen, via een loterij, toegang tot het gebied. Hikers wordt aangeraden om de wandeling vroeg op de dag aan te vangen en om je goed te beschermen tegen de hitte.

Het is niet voor het eerst dat een wandelaar om het leven komt in het gebied. De laatste keer was in 2013, toen er drie personen omkwamen.

Belg omgekomen tijdens wandeltocht met zoon door populaire Amerikaanse rotsformatie
Foto: BELGAIMAGE