Kunstenaar laat bekend gebouw Le Corbusier zinken
Foto: Asmund Havsteen-Mikkelsen

Wees gerust, Villa Savoye, een van de bekendste bouwwerken van de modernistische architect Le Corbusier, staat nog steeds volledig intact in Poissy. Wat in het water rond de Deense havenstad Vejle drijft, is een replica.

De Deense kunstenaar Asmund Havsteen-Mikkelsen maakte een replica van de bekende Villa Savoye, gebouwd eind jaren twintig en één van de belangrijkste bijdragen aan moderne architectuur in de 20ste eeuw, om die vervolgens te laten zinken. Het kunstwerk Flooded modernity maakt deel uit van het Floating Art-festival van kunstmuseum VejleMuseerne.

Het kunstwerk is een aanklacht op de huidige staat van onze moderne tijd, na schandalen zoals Cambridge Analytica. ‘De Villa Savoye is voor mij het symbool van de moderniteit en verlichting. Het staat voor een geloof in de kritische kracht van de menselijke geest om de vooruitgang en publieke sfeer te dienen’, aldus de kunstenaar. Nu technologie onze democratie, media en het publieke debat heeft vervormd, wordt dat gevoel van moderniteit overspoeld, klinkt het in zijn uitleg.

De replica is met zijn lengte van vijftien meter overigens minder groot dan het originele bouwwerk. Wie het met zijn eigen ogen wil bekijken, heeft nog tijd tot 2 september.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig