Duizenden personen geschrapt uit Brusselse bevolkingsregisters na woonstcontroles
Foto: Yves Coudron

De woonstcontroles in de negen Brusselse gemeenten opgenomen in het controversiële Kanaalplan hebben vorig jaar geleid tot 8.028 voorstellen om personen te schrappen uit het bevolkingsregister. Ze bleken niet te wonen op het adres waar ze ingeschreven stonden.

De politiekorpsen van de negen gemeenten in het Brusselse Gewest opgenomen in het Kanaalplan hebben het afgelopen jaar 94.809 woonstcontroles uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zo schrijft De Tijd woensdag.

Bij de woonstcontroles checkt de politie of iemand effectief woont waar hij is ingeschreven, om zo een beter zicht te krijgen op wie waar woont in de gemeenten langs de Brusselse kanaalzone en om andere misdrijven, zoals bouwovertredingen en geknoei met uitkeringen, bloot te legen.

De woonstcontroles waren een speerpunt van het Kanaalplan dat de regering begin 2016 in het leven riep, na de terreuraanslagen in Parijs.

De meeste controles werden uitgevoerd in Anderlecht (24.987) en daar werden ook de meeste voorstellen voor ambtshalve schrapping verstuurd naar de gemeente (2.652). In Schaarbeek gaat het om 2.270 voorstellen tot schrapping op een totaal van 18.212 woonstcontroles. In Molenbeek, waar vorig jaar 17.417 controles gebeurden, waren er 810 voorstellen tot schrapping.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig